Foto: LETA
Valdības pieaicinātais konsultants "Prudentia" joprojām turpina darbu pie ziņojuma sagatavošanas par Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") akcionāru vienošanās izpildi, lai varētu veikt ieguldījumus aviokompānijā.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss skaidroja, ka ziņojuma sagatavošanu kavē formālās un juridiskās procedūras, kas jāpaveic privātajam akcionāram - "Baltijas Aviācijas sistēmām" (BAS) -, lai pilnībā izpildītu savu vienošanās daļu.

Valsts no savas puses visus nosacījumus esot izpildījusi.

Matīss gan ir pārliecināts, ka vēl neizpildītās prasības no BAS puses nav saistāmas ar privātā akcionāra tīšu vilcināšanos vai nevēlēšanos to darīt, jo kavēšanos nosakot tehniski apstākļi - dažādas juridiskās un formālās procedūras, kas prasot vairāk laika, nekā sākotnēji plānots.

"Kavēšanos nosaka dažādas formālās procedūras, nevis privātā akcionāra nevēlēšanās," apgalvoja SM valsts sekretārs.

Viņš arī apliecināja, ka, tiklīdz tiks saņemts ziņojums no "Prudentia", valsts no savas puses veiks nepieciešamos ieguldījumus "airBaltic" pamatkapitālā. No Valsts kases uz SM kontu jau pagājušajā nedēļā pārskaitītie 16 miljoni latu joprojām esot neskarti.

"Prudentia" pārstāvji šonedēļ atteicās komentēt ziņojuma sagatavošanas procesu, norādot, ka nav pilnvaroti to darīt.

Jau vēstīts, ka šā gada 3.oktobrī pēc vairāku mēnešu neskaidrības par "airBaltic" turpmāko attīstību un akcionāru savstarpējām nesaskaņām tika parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un BAS lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar "airBaltic" akcionāru vienošanos tika izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder bijušajam lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!