Foto: DELFI
Aviokompānijas "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks oficiāli ieķīlājis arī viņa kompānijas īpašumā nonākušās "airBaltic" preču zīmes, sestdien informē portāls "pietiek.com".

Līdz šim Komercķīlu reģistrā bija reģistrēta gan "airBaltic" akcionāres – "Baltijas Aviācijas sistēmas", gan personiski tās īpašnieka Flika dota komercķīla (formāli – divas ķīlas): par 18,27 miljoniem latu "Latvijas Krājbankā" un tās īpašniecē – "Snoras" bankā bija ieķīlātas gan visas Flika kapitāldaļas, gan arī visa "Baltijas Aviācijas sistēmu" manta.

Tagad kļuvis zināms, ka ceturtdien - vienā dienā ar pārmaiņu reģistrēšanu "Baltijas Aviācijas sistēmu" īpašnieku vidū - mainījies arī Flika un "Baltijas Aviācijas sistēmu" doto komercķīlas apmērs. Komercķīlas apmērs ir gandrīz dubultojies, tas pieaudzis 18,27 līdz 31 miljonam latu. Turklāt paplašināts ieķīlātās mantas apraksts, īpaši norādot, ka "ieķīlāta komercķīlas devējam piederošā manta kā lietu kopība, ieskaitot ķermeniskās un bezķermeniskās lietas, kā visas mantas sastāvā esošas lietas, t.sk., piederošās preču zīmes "airBaltic", "airBaltic.com", "airBalticTravel.com", "Baltic Taxi", "BalticHotels", "BalticMiles", tā arī lietas, kas pievienosies ieķīlātai mantai nākotnē".

Sākotnēji, pagājušā gada sākumā iegādājoties no SAS tai piederošos 47,2% airBaltic akciju oficiāli par 14 miljoniem latu, Fliks bankām deva komercķīlu 28,2 miljonu latu apmērā, taču šā gada sākumā tika reģistrēta komercķīla jau par 18,27 miljoniem latu.

Pašlaik vismaz formāli reģistrētas veselas divas komercķīlas par 31 miljonu latu katra: vienas devējs ir Fliks, otras – "Baltijas Aviācijas sistēmas". Jaunais "Baltijas Aviācijas sistēmu" līdzīpašnieks – Bahamu salās reģistrētā kompānija "Taurus Asset Management Fund Limited" - komercķīlu devēju vidū nav minēts.

No komercķīlu reģistra datiem arī izriet, ka 13 miljonu eiro aizņēmumu Fliks un/vai "Baltijas Aviācijas sistēmas" ņēmuši šā gada janvārī. Savukārt šā gada 2. decembrī iesniegtajā amatpersonas deklarācijā Fliks norādījis 14 miljonu latu lielas personiskās parādsaistības, kā arī divas dotas komercķīlas – par 28,2 un 18,27 miljoniem latu.

"Pietiek.com" norāda, ka oficiāli fiksētie darījumi pašlaik neļauj pilnīgi precīzi pateikt, kas īsti noticis, taču ticamākā versija ir – nonākot pārāk lielās finanšu grūtībās vai arī izjūtot jaunu līdzekļu trūkumu iecerētajai "airBaltic" paplašināšanai, Fliks piesaistījis līdzīpašnieku, un darījums ļāvis viņa uzņēmumam veikt papildu aizņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!