Foto: LETA

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (ZZS) neapmierinātības dēļ Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatā varētu nenonākt neviens no diviem kandidātiem, kas atlases konkursā saņēma augstāko novērtējumu, vēsta LTV raidījums "De facto".

Jau ziņots, ka pērnā gada izskaņā tika izsludināts konkurss uz LIAA vadītāja amatu, kurā kopumā pieteicās 52 kandidāti, bet līdz trešajai kārtai šī gada martā nonāca pieci pretendenti.

Kā atzīmē LTV, ekonomikas ministram Valainim piedāvāta izvēle starp diviem finālistiem - Baibu Bļodnieci un Fredi Bikovu. Bļodniece ir ilggadēja partijas "Latvijas Attīstībai" politiķe, vēl nesen bijusi Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre. Viņa agrāk vadījusi dažādu nozaru lobija organizācijas, piemēram, Latvijas Būvuzņēmēju partnerību un Nebanku kredītdevēju asociāciju. Savukārt Bikovs ir Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors, kurš savulaik kā kustības "Par!" biedrs kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās.

Vai kāds no abiem kļūs par LIAA vadītāju, šobrīd gan izskatās maz ticams, jo Valainis ir acīmredzami nemierā ar komisijas izvēli, vēsta raidījums, atzīmējot, ka šonedēļ Valsts kancelejā saņemtā ekonomikas ministra vēstule, kurā viņš lūdzis papildu informāciju arī par citiem pretendentiem konkursā. Valsts kanceleja gan uzsver, ka nedrīkstot šādu informāciju atklāt, pat ne ministram. Kancelejas direktora vietniece Ieva Lībķena sacījusi, ka viņas pieredzē šī ir pirmā reize, kad ministrs prasījis sīkāku informāciju.

Valainis stāstījis, ka Valsts kancelejai pirms konkursa paudis vēlmi, lai finālā viņam piedāvā trīs kategoriju cilvēkus ar dažādiem profiliem: uzņēmējdarbības pieredze, valsts pārvaldes pieredze un pieredze darbā lobija organizācijās. Komisija šo viņa lūgumu neesot izpildījusi. Taujāts, kāpēc viņu neapmierina komisijas izvēle par kandidātiem, Valainis paudis, ka neesot piedāvāts neviens kandidāts, kam būtu izteikta pieredze uzņēmējdarbības vadīšanā.

Taujāts, vai situācija neizskatās pēc vēlmes iedabūt amatā savu kandidātu, apejot konkursu, ministrs to noraidījis. Viņš gan nenoliedz, ka atsevišķi atsijātie ir vērsušies arī pie viņa: "Ir pie manis vērsušies cilvēki, informējot par to, ka viņiem ir plāns pārsūdzēt, un snieguši dažāda veida ziņojumus un pārdomas par visu šo procesu." Paralēli politikas kuluāros izplatoties runas, ka Bļodnieces kandidatūra tiekot lobēta gan no atsevišķu politiķu, gan uzņēmēju puses.

Valainis sacījis, ka par savu tālāko rīcību izlems, kad būs saņēmis oficiālu Valsts kancelejas atbildi. Ja LIAA direktora konkurss tiks izbeigts bez rezultāta, Valainis neizslēdz, ka rosinās grozīt atlases noteikumus, lai ministriem, kuriem politiski jāatbild par pakļauto iestāžu darbu, būtu lielāka teikšana pār to vadības izvēles procesu.

Jau ziņots, ka LIAA direktora amats ir vakants kopš septembra beigām, kad to pameta Kaspars Rožkalns, kurš kļuvis par uzņēmuma "UPB nams" valdes priekšsēdētāju. Rožkalns LIAA direktora amatā strādāja kopš 2020. gada janvāra.

Par LIAA vadītājas pienākumu uzpildītāju šobrīd iecelta LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!