Foto: LETA
Lai gan pat Finanšu ministrija (FM) bijusi gatava atbalstīt alkohola un tabakas industrijas viedokli šogad vēl necelt akcīzi alkoholam un tabakai, tomēr starptautiskie aizdevēji tam neesot piekrituši, pirmdien žurnālistiem pastāstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerālsekretāre Elīna Egle.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pavēstīja, ka aizdevēji tikušies gan ar LDDK, gan ar tabakas un alkohola ražotāju asociācijām un "dialogs ir bijis, aizdevēji ir ieklausījušies ražotāju viedoklī", tomēr aizdevēji palikuši pie savas pozīcijas, ka akcīze šīm precēm jāceļ jau šovasar.

Vilks norādīja, ka aizdevēji bijuši konservatīvi savā nostājā, uzskatot, ka budžeta ieņēmumus drošāk ir prognozēt, rēķinoties ar konkrētām izmaiņām nodokļa likmē, nevis ar iespējamo attīstību tirgū. Vilks pauda: "To, kam būs izrādījusies taisnība, mēs redzēsim beigās."

Aizdevēji uzskatījuši, ka nozare esot pārāk optimistiska, pieļaujot, ka bez akcīzes likmes palielināšanas ieņēmumi no šī nodokļa vienalga būs lielāki nekā iepriekš plānots, sacīja Egle. "Es ieteiktu, lai starptautiskie aizdevēji aizbrauktu un padzīvotu uz Krievijas robežas, pirms kā eksperti sniedz šādu vērtējumi," sacīja Egle norādot, ka kontrabandas tabakas apjoms jau sasniedzis 38% no tirgus.

Jau ziņots, ka vēl pagājušajā nedēļā alkoholisko dzērienu ražotāju un tirgotāju apvienība ARTA pauda gandarījumu par tikšanos ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ekspertiem, kuri ar izpratni uztvēruši nozares problēmas un uzklausījuši priekšlikumus, kā sekmēt valsts ieņēmumus no alkohola akcīzes nodokļa, to nepaaugstinot.

Saeima, kura šā gada budžeta grozījumu projektu no valdības saņēma vien pagājušās nedēļas sākumā, jau ceturtdien tos un vēl deviņus likumprojektus, kas ietilpst 2011.gada budžeta grozījumu paketē, atbalstīja pirmajā lasījumā, bet pirmdien valdība ārkārtas sēdē izskatīja deputātu iesniegtos aptuveni 70 priekšlikumus.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,256 miljardu latu, bet izdevumi – 4,748 miljardu latu apmērā. Salīdzinājumā ar šī gada apstiprināto plānu budžeta grozījumos paredzēts ieņēmumu palielinājums 102 miljonu latu apmērā un izdevumu palielinājums 19,9 miljonu latu apmērā.

Kā viens no konsolidācijas pasākumiem paredzēta arī akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem no 890 uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta ar 1.jūniju dotu 2,25 miljonus latu. Valdībā arī atbalstīta iecere ar 1.jūliju palielināt akcīzes nodokli cigaretēm no 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm un smēķējamai tabakai - no 29 uz 34 latiem par kilogramu, kas dotu papildus 3,66 miljonus latu. Ar šo datumu paredzēts arī paaugstināt nodokļa likmi cigarollām līdz pusei no cigarešu minimālās akcīzes – no 24 uz 26 latiem, kas dotu 25 tūkstošus latu papildus ieņēmumos.

Jau vēstīts, ka valdība jau marta sākumā vienojās par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!