Foto: Reuters/Scanpix
Japānas korporācija "Hitachi" vēlas piedalīties Lietuvas un tās reģionālo partnervalstu Latvijas, Igaunijas un Polijas centienos uzbūvēt Lietuvā jaunu atomelektrostaciju (AES), ceturtdien paziņoja Japānas korporācijas "Hitachi" prezidents Hiroaki Nakanisi.

""Hitachi" un [tās meitasuzņēmums] "Hitachi GE Nuclear Energy" saprot Visaginas AES projekta nozīmīgumu. Mēs vēlamies dot ieguldījumu Lietuvas un tās reģionālo partneru centienos nodrošināt uzticamu, ekonomisku un neatkarīgu enerģijas piegādi," viņš sacīja vizītes laikā Viļņā.

Ar saviem paziņojumiem Nakanisi nāca klajā pēc tam, kad bija prezentējis "Hitachi" priekšlikumus par investīcijām Lietuvas jaunajā AES.

Prezentācijā piedalījās Lietuvas premjers Andris Kubiļus, pārstāvji no speciālas komisijas, kura izveidota jaunās AES projekta īstenošanai, kā arī pārstāvji no Latvijas, Igaunijas un Polijas, kas ir Lietuvas partnervalstis AES projektā.

Savukārt Kubiļus norādīja, ka "Hitachi" prezidenta vēlme personīgi iepazīties ar Visaginas projektu un tās dalībniekiem apliecina Japānas korporācijas nopietno un atbildīgo attieksmi pret šo projektu.

Latvijas Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena uzsvēra, ka EM Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands, kurš līdz ar Latvijas vēstnieku Lietuvā Mārtiņu Virsi piedalījās sarunās no Latvijas puses, pēc tikšanās pauda gandarījumu, ka turpinās darbs pie Visaginas AES projekta īstenošanas. "Viena no Latvijas enerģētikas prioritātēm ir dalība Visaginas AES projektā, kas nodrošinās papildu elektroenerģijas jaudas un drošu enerģijas piegādi reģiona patērētājiem. Šajās dienās plānotās tikšanās ar potenciālajiem Visaginas AES stratēģiskajiem investoriem ir solis uz priekšu projekta veiksmīgā īstenošanā, un atzinīgi novērtējam investora prezentāciju," sacīja Merirands.

Viņš arī piebilda, ka Japānas korporācija "Hitachi" tikšanās laikā prezentēja sevi kā profesionālu kompāniju, kurai ir nozīmīga pieredze atomenerģētikas nozarē. "Tikšanās laikā kompānija pauda gatavību iesaistīties Visaginas projekta īstenošanā, uzskatot to par nozīmīgu Baltijas reģiona energoapgādei," pastāstīja Merirands.

Ministrijā arī atzina, ka nākamajā nedēļā, 23.jūnijā, Lietuvā plānota tikšanās ar otru potenciālo Visaginas AES stratēģisko investoru - ASV kompāniju "Westinghouse Electric Company".

Jau vēstīts, ka "Hitachi" kopā ar vienu no saviem meitasuzņēmumiem "Hitachi GE Nuclear Energy" ir paudis vēlmi kļūt par Lietuvas jaunās AES stratēģisko investoru.

Paredzēts, ka prezentāciju pārstāvjiem no Latvijas, Igaunijas un Polijas, kā arī Eiropas Komisijas Viļņā rīkos arī otrs potenciālais investors ASV un Japānas uzņēmums "Westinghouse Electric Company", un šī prezentācija varētu notikt nākamnedēļ.

Par vēlmi kļūt par Lietuvas jaunās AES stratēģiskajiem investoriem "Hitachi GE Nuclear Energy" un "General Electric" konsorcijs un "Westinghouse Electric Company" paziņoja šā mēneša sākumā.

Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir paredzēts sākt nākamgad, bet būvniecību - 2014.gadā. Lietuvas varas institūcijas vēlas, lai jaunā AES sāktu darboties 2020.gadā.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī slēgtā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī abas pārējās Baltijas valstis un Polija.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī Ignalinas AES pārtrauca darboties, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!