Foto: morgueFile
Pagaidām ir pāragri runāt par Lietuvas jaunās atomelektrostacijas (AES) projekta īstenošanas izmaksām vai investīcijām, paziņojis Japānas korporācijas "Hitachi" prezidents Hiroaki Nakanisi, kurš bija ieradies vizītē Lietuvā.

Piektdien publicētā intervijā Lietuvas biznesa avīzei "Verslo žinios" viņš apstiprinājis, ka "Hitachi" un ASV "General Electric" kopuzņēmums "Hitachi GE Nuclear Energy" varētu piedalīties Visaginas AES būvniecības projektā kā stratēģiskais partneris, atzīstot, ka šā projekta izmaksas būs milzīgas.

"Kodolstacijas projekta īstenošanas izmaksas patiešām ir milzīgas. Pat attīstītās valstis šādiem nolūkiem ņem aizņēmumus. Šādu vērienīgu projektu īstenošanai jānotiek, izmantojot jaunas finansējuma shēmas. Pretējā gadījumā jaunu spēkstaciju uzbūvēšana ir maz ticama. Mēs esam lūgti būt par stratēģisko investoru, un mēs uzskatām, ka šādam lūgumam ir labs pamatojums," norādījis "Hitachi" šefs.

Pēc viņa teiktā, pašreizējā brīdī investīciju jautājumam neesot galvenā prioritāte, bet stratēģiskajam investoram daļa no projekta esot jāatbalsta. Tomēr nozīmīgi investori ir arī Lietuvas reģionālās partnervalstis AES projektā - Latvija, Igaunija un Polija, akcentēja Nakanisi.

Viņš informēja, ka pašlaik tiekot spriests par dažādiem aspektiem, tostarp par potenciālo reģionālo partneru devumu projekta īstenošanā, taču projekta īstenošanas izmaksas vēl nav konkretizētas.

"Skaitļi ir patiešām lieli, mēs runājam par vairākiem miljardiem eiro. Tas ir ļoti jutīgs jautājums sarunās. Mēs piedāvājam vienkāršu tehnoloģiju, uzturēšanas un pārvaldības shēmu. Taču šodien es nevaru atklāt konkrētu projekta cenu. Tas būtu priekšlaicīgi," teica "Hitachi" vadītājs.

Viņš ceturtdien Viļņā prezentēja "Hitachi" priekšlikumus par iespējamām investīcijām Lietuvas jaunajā AES. Prezentācijā piedalījās Lietuvas premjers Andris Kubiļus, pārstāvji no speciālas komisijas, kura izveidota jaunās AES projekta īstenošanai, kā arī pārstāvji no Latvijas, Igaunijas un Polijas, kas ir Lietuvas partnervalstis AES projektā.

No puses sarunās piedalījās Latvijas Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands un Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis.

Ceturtdien, 23.jūnijā, Lietuvā plānota tikšanās ar otru potenciālo Visaginas AES stratēģisko investoru - ASV kompāniju "Westinghouse Electric Company".

Par vēlmi kļūt par Lietuvas jaunās AES stratēģiskajiem investoriem "Hitachi GE Nuclear Energy" un "Westinghouse Electric Company" paziņoja šā mēneša sākumā.

Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir paredzēts sākt nākamgad, bet būvniecību - 2014.gadā. Lietuvas varas institūcijas vēlas, lai jaunā AES sāktu darboties 2020.gadā.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī slēgtā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī abas pārējās Baltijas valstis un Polija.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī Ignalinas AES pārtrauca darboties, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!