Foto: LETA
Latviju iecerētajā Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, visticamāk, pārstāvēs valsts enerģētikas koncerns a/s "Latvenergo". Latvijas daļa šajā projektā varētu būt lielāka par 10-12%, intervijā laikrakstam "Diena" pieļāvis "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žigurs.

"Latenergo" boss intervijā norāda, ka pēc visu Latvijā iecerēto investīciju plānu, tostarp TEC-2 jaunā bloka modernizācijas pabeigšanas, Latvija tik un tā nebūs pašpietiekama energojaudu ziņā – varēs saražot līdz 80% no gadā nepieciešamajiem energoresursiem.

"Tāpēc Latvenergo plāno ar savu daļu piedalīties arī Visaginas AES izveidē. Ir grūti teikt, kāda būs līdzdalības forma, bet šī iesaiste no investīciju viedokļa mums būs vēl lielāks izaicinājums nekā abi minētie [HES un TEC] investīciju virzieni," noteica Žigurs.

Visticamāk, Latvijas pusi Visaginas AES projektā pārstāvēs Latvenergo. "Varu teikt, ka potenciālie projekta līdzdalībnieki - visu četru valstu pārstāvji [Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija]- regulāri tiekas un pašlaik projektā ir ļoti pozitīva virzība," teicis "Latvenergo" boss.

Viņš uzsvēris, ka atomstacijā saražotajai enerģijai jābūt konkurētspējīgai. Pašlaik Baltijas reģionā elektroenerģijas tirgus cena ir aptuveni 50 eiro par megavatstundu, bet Visaginā jāspēj saražot elektroenerģiju nedaudz lētāk. Vien ar šādu nosacījumu Latvenergo būs gatavs piedalīties šajā projektā, kurā uzņēmums, visticamāk, ieguldīs Latvijas finansējuma daļu.

"Katram projekta dalībniekam būs jānāk ar savu finansējumu. Piedāvājums no potenciālajiem stratēģiskajiem projekta partneriem - Westinghouse un Hitachi - ietver arī finansējuma piedāvājumus no ASV un Japānas bankām. Tas varētu būt ilgtermiņa aizdevums uz 17-18 gadiem," teica Žīgurs.

No "Latvenergo" vadītāja teiktā noprotams, ka uzņēmums Visaginas AES projektam nepieciešamo naudu aizņemtos. Taču patlaban Latvija kredītresursu piesaistes ziņā ir visneizdevīgākajā situācijā starp visām projektā iesaistītajām valstīm.

"Latvijas kredītreitings ir zemāks, un tas nozīmē, ka mums šis kredīts varētu būt nedaudz dārgāks. Protams, ja līdz kredīta ņemšanas brīdim situācija nebūs mainījusies," piebilda Žīgurs.

Vaicāts, vai Latvijas daļa Visaginas projektā varētu būt 10-12%, kā tas izskanējis medijos, Žīgurs sacīja, ka Latvija pretendēs uz lielāku daļu projektā.

"Mūs interesēs vairāk. Varētu būt, ka sākotnēji lielāks procents varētu būt stratēģiskajam investoram, taču abi potenciālie investori ir deklarējuši, ka netaisās šajā projektā palikt mūžīgi. Ideja ir, ka pārējās dalībvalstis pēc kādiem pieciem līdz astoņiem gadiem savas daļas izpērk," teica "Latvenergo" šefs.

Jaunās AES celtniecību Lietuvā plānots sākt 2014.gadā, bet elektroenerģiju jaunā kodolspēkstacija sāks ražot 2020.gadā – to maija sākumā paziņoja Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus. "Saredzu visas iespējas sekmīgi attīstīt mūsu projektu, kas ar savu sagatavošanās pakāpi acīmredzami izceļas ne vien kaimiņvalstu vidū, bet arī Eiropas līmenī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!