Foto: LETA

Lietuvas valdībā trešdien prezentēts iecerētās Visaginas atomelektrostacijas (AES) biznesa plāns, norādot, ka Lietuvas Finanšu ministrijas atzinumi attiecībā uz iespējamiem kredītu ņemšanas riskiem šim projektam ir labvēlīgi.

Tomēr no sīkākiem komentāriem uzņēmuma "Visagino atomine elektrine" ģenerāldirektors Rimants Vaitkus atturējies, paskaidrojot, kas sarunas ar stratēģisko investoru - japāņu korporāciju "Hitachi" - un reģionālajām partnerēm - Latviju un Igauniju - vēl turpinās, tādēļ nav iespējams precīzi pateikt, cik izmaksās pats AES projekts un cik Lietuvai nāksies aizņemties, lai to īstenotu.

Turklāt, kā pirms tam izteicies enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, joprojām tiek pieļauta iespēja, ka projektā atgriezīsies arī Polija, kas pērn savu dalību tajā iesaldēja, un ka izdosies ieinteresēt arī citus Eiropas Savienības (ES) investorus.

Kā izteikusies trešdien Visaginas pašvaldības vadītāja Daļa Štraupaite, Finanšu ministrijas atzinumi esot pozitīvi un "lielu risku Lietuvai nav".

Paredzams, ka lēmumus attiecībā uz marta beigās parafēto koncesijas līgumu ar kompāniju "Hitachi" Lietuvas valdība pieņems nākamnedēļ un 10.maijā līguma un nepieciešamo likumdošanas grozījumu projekti tiks iesniegti Seimam, kam līdz jūnija beigām būtu jābalso par Koncesijas līguma apstiprināšanu.

Vaitkus atteicies komentēt arī premjerministra Andrjus Kubiļus izteikumus, ka AES būvdarbu izmaksas varētu izrādīties mazākas par iepriekš minētajiem pieciem miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu).

Lēsts, ka Lietuvas investīcijas projektā pārsniegtu piecus miljardus litu (1,02 miljardus latu), elektroenerģijas ražošanas cena Visaginas atomelektrostacijā būtu aptuveni 7-10 centi (1,4-2 santīmi) par kilovatstundu, bet vēl 10-15 centus kilovatstundā izmaksātu būvniecības kredītu apkalpošana. Visus kredītus domāts atdot līdz 2038.-2040.gadam.

Šobrīd paredzēts, ka jaunā kodolspēkstacija elektroenerģiju sāks ražot 2021.gadā.

Lietuvai saskaņā ar savulaik pieņemto AES likumu būtu jāpārvalda 34% Visaginas AES akciju, bet par pārējo akcionāru daļām vēl jāvienojas sarunās. Gan Latvijas AS "Latvenergo", gan Igaunijas "Eesti energia" norādījusi, ka vēlas katra vismaz pa 20% akciju, lai gan oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Daļa akciju pienāktos arī stratēģiskajam investoram "Hitachi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!