Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts trešdien, 25.aprīlī, tikās ar Japānas koncerna "Hitachi" pārstāvjiem, lai pārrunātu Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta virzību, kā arī Latvijas uzņēmēju iespējas piedalīties "Hitachi" rīkotajos iepirkumos, informē Ekonomikas ministrija.

Tikšanās laikā puses apsprieda panākto progresu Visaginas AES projekta virzībā. Lai arī Latvijas skatījumā Visaginas AES projekts ir nozīmīgs elektroapgādes drošībai Baltijā, Latvija atbalstīs AS "Latvenergo" dalību projektā tikai gadījumā, ja tas būs komerciāli izdevīgs, kā arī būs atrisināti visi vēl neskaidrie jautājumi. Tāpēc reģionālajiem partneriem energokompāniju līmenī jāturpina sarunas, lai rastu atbildes uz visiem būtiskajiem jautājumiem, kas būs galvenais priekšnoteikums Latvijas atbalstam projekta tālākajā virzībā. Vienlaikus Latvija cer, ka "Hitachi" kā lielas un respektablas kompānijas dalība veicinās progresu projekta virzībā, tai skaitā palīdzēs Lietuvas pusei kliedēt neskaidrības un rast risinājumu virknei vēl neskaidro jautājumu.

Latvija un AS "Latvenergo", kas projektā no Latvijas puses varētu iesaistīties kā reģionālais partneris, ir vairakkārt uzsvērusi, ka dalība Visaginas AES projektā ir iespējama tikai, pamatojoties uz komerciālu izdevīgumu, kas nozīmē arī sabalansētu sadarbības partneru atbildību un iesaisti projektā. Pašlaik iespējamā "Latvenergo" līdzdalība un tās apmēri vēl tiek izvērtēti.

Kompānija "Hitachi-GE Nuclear Energy Ltd." par Visaginas AES projekta stratēģisko investoru tika izvēlēta 2011.gada jūlijā, bet kā Visaginas AES būvniecības projekta tehniskais konsultants darbosies lielākais AES operators ASV – "Exelon Nuclear Partners".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!