Foto: F64

2012.gada pirmos piecus mēnešus banku sektors kopumā noslēdzis ar 73,4 miljonu latu peļņu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā operatīvā informācija.

Ar peļņu darbojās 15 Latvijas bankas un sešas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 93,7%.

Banku sektora likviditāte saglabājās augsta un likviditātes rādītājs maija beigās bija 59,4% (aprīļa beigās – 62%). Arī banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī un maija beigās sasniedza 17,3% (minimālā kapitāla prasība ir 8%), savukārt 1.līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 15%. Kopš gada sākuma septiņas bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 19 miljoniem latu, par Latvijas banku darbības rezultātiem 2012. gada maijā.

Banku sektora līdz maija beigām gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem pārsniedza 115 miljonus latu, kas ir par 20% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ir auguši gan tīrie komisijas naudas ienākumi – par 33%, gan tīrie procentu ienākumi – par 10,3%, savukārt izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem samazinājušies par 15,8%.

Mēneša laikā banku piesaistīto noguldījumu atlikums samazinājies par 0,9% jeb 107,3 miljoniem latu, t.sk. rezidentu noguldījumu atlikums samazinājies par 0,5% jeb 26,5 miljoniem latu un nerezidentu noguldījumu atlikums – par 1,4% jeb 80,8 miljoniem latu, ko galvenokārt ietekmēja tas, ka maija datos vairs netiek iekļauta maksātnespējīgā AS "Latvijas Krājbanka", kurai līdz ar bankrota procedūras uzsākšanu, šā gada 10.maijā tika anulēta licence kredītiestāžu darbībai.

"Latvijas Krājbanka" licences anulēšanai ietekme bija arī uz kredītportfeļa sarukumu. Maijā banku sektora kopējā kredītportfeļa apmērs saruka par 2,8%, (t.sk. rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums – par 2,1%, rezidentu korporatīvajiem klientiem – par 3,5%, nerezidentiem – par 2,6%). Savukārt izslēdzot "Latvijas Krājbanka" licences anulēšanas ietekmi, kopējais kredītportfeļa apmērs maijā saruka vien par 0,2%.

Banku sektorā maijā no jauna izsniegti kredīti gandrīz 137 miljonu latu apmērā, (t.sk. 56,4 miljoni latu – Latvijas uzņēmumu attīstībai, 12,2 miljoni latu – Latvijas finanšu institūcijām, 17,6 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 50,5 miljoni latu – nerezidentiem).

Uzņēmumu segmentā mēneša laikā visvairāk jaunos kredītos izsniegts tirdzniecības nozarei (15,9 miljoni latu), šai nozarei seko operācijas ar nekustamo īpašumu (15,1 miljons latu), apstrādes rūpniecība (7,2 miljoni latu), elektroenerģija (5,2 miljoni latu) un lauksaimniecība (4,9 miljoni latu). Savukārt mājsaimniecību segmentā lielāko daļu no jaunizsniegtajiem kredītiem maijā veido kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam (11,3 miljoni latu).

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī maija beigās sasniedza 12,9% (aprīļa beigās bija 13,8%). Šādu kredītu īpatsvars rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī sasniedza 16,2%, savukārt rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī - 12%. Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums maija beigās sasniedza 1,11 miljardus latu jeb 9,3% no banku kopējā kredītportfeļa (aprīļa beigās bija 10,1%)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!