Foto: LETA
Banku "Citadeli" valsts pārdos izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos, bet "Parex" bankai tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas paredz pašlaik banku kopumā nepārdot, bet veikt darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai, paredz otrdien Ministru Kabineta apstiprinātā abu banku pārdošanas stratēģija.

AS "Citadele banka" pārdošanas procesu nodrošinās finanšu konsultants "Nomura International plc" ("Nomura"), kas ir arī minētās stratēģijas autors, un "Privatizācijas aģentūra" (PA).

Banku pārdošanas stratēģija paredz caurskatāmu un konkurētspēju veicinošu pārdošanas pieeju, uzsver Finanšu ministrija. Pārdošanas procesā izvirzīti četri galvenie mērķi – maksimāli efektīvā veidā atgūt valsts ieguldītos līdzekļus, nodrošināt augstas kvalitātes banku pakalpojumus klientiem un valsts finanšu sistēmas stabilitāti, kā arī banku pārdošanai jānotiek atbilstoši Eiropas Komisijā apstiprinātajam restrukturizācijas plānam.

Bankai "Citadele" un "Parex" bankai kā operacionāli neatkarīgām kredītiestādēm restrukturizācijas procesa ietvaros ir atšķirīgi uzdevumi, tāpēc stratēģiju pamatā izvēlēta nesaistīta banku pārdošana, skaidro ministrija.

"Citadeles" pārdošanas procesā investoriem būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus un, ja tie atbildīs valdībā apstiprinātajai bankas pārdošanas stratēģijai, investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus. "Citadeles" pārdošana tiks uzsākta vistuvākajā laikā un valdība līdz ar kopējo banku pārdošanas stratēģiju noteica arī kritērijus investoru piedāvājumu izvērtēšanai un to atbilstības pārdošanas stratēģijas mērķiem noteikšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes norādīja, ka jautājumu par "Citadeles" pārdošanu vajadzētu atrisināt līdz šā gada beigām, un pati pārdošana varētu notikt gada nogalē vai nākamā gada pirmajā pusē. Savukārt par cenu runāt vēl ir pāragri, jo, kā norādīja ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, to noteiks izsole.

Savukārt "Parex" bankai tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas atbilst noteiktajām bankas attīstības nostādnēm. Pašlaik "Parex" banka kopumā netiks piedāvāta investoriem. Īstenojot bankas attīstības stratēģiju, tiks veiktas darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai, lai valsts maksimālā apjomā atgūtu ieguldītos līdzekļus, skaidro FM.

"Nomura" ir viena no pasaulē lielākajām investīciju bankām un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēja ar pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Uzņēmumam ir plaša reģionālā pieredze aktīvu un banku pārdošanā, tai skaitā lielākās Serbijas valsts kontrolētās bankas "Vojvodjanska bankas" pārdošana un Slovēnijas otrās lielākās bankas NKBM pārdošana.

Jau ziņots, ka pērn martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt "Parex" restrukturizācijas modeli, kas paredzēja bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Saskaņā ar restrukturizācijas plānu, pērn augustā tika pabeigta "Parex" slikto aktīvu nodošana "Citadelei" un pašlaik tās ir operacionāli neatkarīgas kredītiestādes. Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī ir apstiprināts Eiropas Komisijā.

Jau ziņots, ka "Parex" banka, kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju.

 “Tas, ka Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu par valstij piederošo “Citadeles” akciju pārdošanas stratēģiju un šajā jautājumā ir parādījusies konkrētība, ir apsveicams solis. Šī ir laba ziņa, pirmkārt, jau bankas klientiem un visiem Latvijas iedzīvotājiem – šis lēmums apliecina,  ka bankai tiks meklēts stabils investors, kas ieguldīs finansējumu bankas turpmākā attīstībā un jaunu produktu izstrādē. Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai kopumā tā ir ziņa, ka pārskatāmā nākotnē valsts var atgūt savulaik bankā ieguldīto finansējumu,” komentējot šodien apstiprināto bankas “Citadele” pārdošanas stratēģiju paziņoja bankas valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

 

“Bankas akciju īpašnieku maiņas process bankas darbību neietekmēs, “Citadele” turpinās strādāt un attīstīties, apkalpojot gan privātpersonas, gan uzņēmumus un institūcijas, gan arī strādājot kapitāla pārvaldīšanas sektorā."

 

Šobrīd, kad “Citadele” strādā patstāvīgi un stabili, un tās ieņēmumi pārsniedz izdevumus, bankas akciju pārdošanai ir daudz labāks laiks, nekā uzreiz pēc jaunās bankas izveides, uzskata Jākobsons.

 

Patlaban 75% bankas “Citadele” akcijas pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir “Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka” (ERAB).

 

Kā ziņots, banka “Citadele” sava pirmā pusgada darbības laikā jau divas reizes pirms termiņa atmaksāja valstij tās ieguldīto finansējumu kopā 44,9 miljonus latu.

 

Valsts ieguldījums bankā “Citadele” patlaban ir: 77,3 miljoni latu bankas pamatkapitālā; 98,2 miljoni latu termiņnoguldījumu veidā; 45,2 miljoni latu subordinētais aizdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!