Foto: Publicitātes attēli

Naktī uz svētdienu noslēdzās AS "Parex banka" sadalīšanas posms un darbu sākusi AS "Citadele banka", kurā ir pārnesti visi labie finanšu aktīvi.

"Citadele banka" jau ir reģistrēta Komercreģistrā un saņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) licenci kredītiestādes darbībai. Bankas dibinātāja ir Privatizācijas aģentūra (PA), un tās pamatkapitāls ir 103 miljoni latu.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB), kas ir arī "Parex bankas" akcionāre, jaunajā bankā piederēs 25% plus viena akcija. Pašreizējās "Parex bankas" 76,6% akciju īpašniece ir PA, bet 19,7% - ERAB.

Daļa no valsts "Parex bankā" ieguldītajiem 692 miljoniem latu paliks vecajā jeb tā dēvētajā sliktajā bankā, bet 230 miljoni no šīs summas nonāks jaunajā jeb labajā bankā - 100 miljoni no valsts noguldītās naudas kļūs par akciju kapitālu, bet 130 miljoni tur paliks noguldījumu veidā. Iepriekš tika restrukturizēti arī klientu noguldījumi "Parex bankā", kuriem bija saistoši FKTK noteiktie saistību izpildes ierobežojumi 205 miljonu eiro (144 miljonu latu) apmērā. Šo noguldījumu restrukturizācijas pabeigšana ļāva "Citadelei" uzsākt darbību bez jebkādiem ierobežojumiem.

Nosaukuma "Citadele banka" ieviešanu un izkārtņu nomaiņu visās filiālēs un klientu apkalpošanas centros plānots veikt līdz šā gada beigām. Paredzēts, ka pakāpeniski tiks mainīti arī "Parex bankas" meitas uzņēmumu nosaukumi: "Parex Dzīvība" būs "Citadele Life", "Parex Līzings un Faktorings" - "Citadele Līzings un Faktorings", "Parex Asset Management" - "Citadele Asset Management", bet "Parex Atklātais Pensiju fonds" - "Citadele Atklātais Pensiju fonds".

Tiek uzsvērts, ka klientu datu migrācija uz "Citadele banku" neradīs neērtības, jo visi ar "Parex banku" un citiem grupas uzņēmumiem līdz šim noslēgtie līgumi, tostarp norēķina konta līgumi, algu karšu līgumi, kredīta līgumi, līgumi par maksājuma karšu pieņemšanu, noguldījumu līgumi u.c., saglabās savu juridisko spēku.

Bankas SWIFT kods un starptautiskie IBAN kontu numuri netiks mainīti, kā rezultātā katra klienta konta numurs paliks tāds pats kā līdz šim. Kredītkartes, debetkartes, internetbankas kodu kartes un pieejas dati nav jāmaina. "Citadele banka" apkalpos visus "Parex bankas" klientu kontus, noguldījumiem tiks saglabātas visas garantijas, līdz šim piešķirtās priekšrocības un darījumu vēsture.

Starp abām bankām darbosies savstarpējo norēķinu kārtība, kas klientus neietekmēs, tomēr klienti tiek lūgti pēc bankas sadalīšanas vienmēr maksājumos norādīt "Citadele bankas" reģistrācijas numuru 40103303559.

Pēc bankas sadalīšanas maksājumu kartes turpinās darboties tāpat kā līdz šim, proti, līdz to derīguma termiņa beigām, kas norādīts uz kartes. Ar maksājumu karti, tostarp ar "American Express", klienti varēs veikt visas finanšu operācijas, kā arī izmantot visas pirms tam piešķirtās priekšrocības.

Maksājumu kartes PIN kods paliek tāds pats. Lai ekonomētu līdzekļus, reizē ar jaunu maksājumu karšu dizainu tiks organizēta pāreja uz augstākas kvalitātes maksājumu karšu čipu drošības standartu, tāpēc "Citadele bankas" maksājumu kartes tiks ieviestas pakāpeniski līdz gada beigām un sākumposmā, klientiem apmainot nozaudētās vai izsniedzot jaunas maksājumu kartes, tās būs ar "Parex bankas" logotipu.

Jau ziņots, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!