Foto: Itar-Tass/Scanpix
Bēdīgi slavenā Krievijas uzņēmēja Sergeja Mavrodi dibinātajai finanšu piramīdai "MMM-2011" nav izsniegta licence noguldījumu piesaistīšanai Latvijā, tāpēc Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) aicina iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar šo uzņēmumu, jo tam nav tiesību Latvijā piesaistīt noguldījumus un ieguldījumus, informē komisija.

FKTK informē, ka "MMM-2011" nelicencēto pakalpojumu reklāmu ir izvietojis arī Latvijas teritorijā, tai skaitā sabiedriskā transporta līdzekļos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt savus naudas līdzekļus šajā uzņēmumā. "Ikvienam finanšu tirgus dalībniekam, kurš vēlas veikt komercdarbību Latvijā, piesaistot noguldītāju un ieguldītāju līdzekļus, ir jābūt komisijas izsniegtai licencei šādam komercdarbības veidam," uzsver komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece, norādot, ka Mavrodi uzņēmumam šādas licences nav.

FKTK uzsver, ka nelicencēti komersanti netiek valstiski uzraudzīti un ieguldītāju intereses tādējādi netiek aizsargātas. Nelicencēta komercdarbība, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, ir krimināli sodāma, atgādina komisija.

"Noguldījumu piesaistītāju valstisko uzraudzību Latvijā nodrošina Finanšu un kapitāla tirgus komisija, tādēļ komisija par minētās komercsabiedrības darbību ir informējusi Ekonomikas policiju," informē Dravniece.

Komisija aicina ikvienu noguldītāju pārliecināties, vai iespējamais pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs sniegt šādus pakalpojumus. Informācija par visiem licencētajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā ir atrodama komisijas mājas lapā.

Tāpat Komisija aicina ikvienu personu, kuras rīcībā nonāk informācija, ka kāda persona piedāvā finanšu pakalpojumus, tostarp, piesaistīt noguldītāju un ieguldītāju līdzekļus, ja tai ir pamats uzskatīt, ka pakalpojumi tiek piedāvāti bez licences vai atļaujas, informēt par to komisiju, tādējādi veicinot Latvijas finanšu tirgus stabilitāti un tā darbību atbilstoši tiesību normām, kas vērstas uz noguldītāju aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!