Foto: LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piektdien lēmusi noteikt ierobežojumus AS "Latvijas Krājbanka" darbībai, kas saistīts ar tās lielākā īpašnieka "Snoras" finansiālajām problēmām un šīs kaimiņvalsts bankas nacionalizēšanu, portālu "Delfi" informē FKTK pārstāve Anna Dravniece.

Ierobežojumi noteikti uz vienu mēnesi un tie stājas spēkā ar lēmuma pieņemšanas brīdi.

"Šāds lēmums ir pieņemts, ņemot vērā notikumus "Latvijas Krājbanka" mātes sabiedrībā un to iespējamo tālāko ietekmi uz "Latvijas Krājbankas" finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu "Latvijas Krājbankā"", norāda FKTK pāstāvji.

Komisijai ir pienākums nekavējoties veikt pasākumus saskaņā ar Kredītiestāžu likumā noteikto, lai novērstu kredītiestādes darbībā trūkumus, kuri apdraud vai varētu apdraudēt kādas kredītiestādes vai visa kredītiestāžu sektora stabilu darbību, traucē pienācīgi veikt darījumus, kā arī sniegt finanšu pakalpojumus.

Saskaņā ar šo lēmumu "Latvijas Krājbanakai" ir noteikts aizliegums veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, klientiem gan fiziskām, gan juridiskām personām par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro viena kalendārā mēneša laikā.

Saistību izpildes ierobežojumi nav attiecināmi uz naudas līdzekļiem, kuri tiks ieskaitīti klientu kontos pēc šā lēmuma pieņemšanas dienas, AS "Latvijas Krājbanka" un klientu maksājumiem valsts budžetā, maksājumiem valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru iegādi, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem un klientu maksājumiem "Latvijas Krājbankai" un tās meitas sabiedrībām.

Komisijas noteiktais ierobežojumu apmērs vienam klientam ir samērots ar Noguldījumu garantiju likumā noteikto summu, - FKTK, ir saglabājusi "Latvijas Krājbankas" klientu tiesības uz noguldījumu valsts garantētās atlīdzības apmērā, bet ne vairāk kā 100 000 eiro, kas pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu dienā, kad iestājies noguldījumu nepieejamības gadījums.

Tādējādi, veicot izmaksas klientiem līdz 100 000 euro apmērā, "Latvijas Krājbankas" turpmākā darbība un finansiālā stabilitāte ir prognozējama un rada mērenas noguldījumu izmaiņas "Latvijas Krājbankā", nodrošinot darbības stabilitāti un maksātspēju, norāda Dravniece.

Jau vēstīts, ka trešdien Lietuvas Bankas valde nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, bet Lietuvas valdība nolēma pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!