Foto: F64
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informācija par situāciju AS "Swedbank" ir tikai baumas, par to izplatīšanos ir informētas drošības iestādes, portālam "Delfi" svētdienas vakarā norādīja FKTK pārstāve Ieva Upleja.

"Brīvdienās vairākus interneta medijus un sociālos portālus pārņēmis
nepamatots baumu vilnis par finanšu situāciju AS "Swedbank". Šajā sakarā komisija vēlas informēt, ka tās ir tikai baumas, un satraukumam par minētās bankas finanšu stāvokli nav pamata," paziņojumā norāda FKTK.

Savukārt FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis norāda, ka "baumu cēloņus ir grūti saprast".

""Swedbank"" naudas pietiek un nav pamata piemērot kādus ierobežojumus pret banku," LTV raidījumam "Panorāma" norādīja FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis. Viņš atzina, ka svētdien dažos bankomātos nav pieticis naudas, taču tā esot tehniska problēma un nebūt nenozīmē to, ka bankai nav naudas. FKTK amatpersona vairakkārt uzsvēra, ka bankā naudas pietiek.

Lai nomierinātu sabiedrību, Brazovskis LTV pastāstīja, ka arī viņš glabā naudu "Swedbank" un grasās to tur arī atstāt.


Jautāts, kas varētu izplatīt šādas baumas, Brazovskis atbildēja, ka parasti tās ir vai nu konkurentu cīņas, vai arī tas ir "kāds garīgi nelīdzsvarot cilvēks". Viņš uzsvēra, ka Valsts policija un Drošības policija ir informētas par baumām un atbildīgās institūcijas meklēt baumotājus.

FKTK atgādina – Krimināllikums par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli paredz bargus sodus.

"Banka un mēs esam informēti par šo situāciju, un esam sagatavojušies, lai nodrošinātu visu pakalpojumu sniegšanu klientiem, tai skaitā banka ir gatava pastiprināti inkasēt bankomātus, ja tas būs nepieciešams. Ir informēta Drošības policija un Valsts policija, kā arī esmu sazinājies ar Uldi Cērpu Zviedrijas banku uzraudzības institūcijā, kurš ir apstiprinājis, ka banka strādā pilnīgi normālā režīmā," teikts paziņojumā.

Visu četru Zviedrijas banku, tostarp "Swedbank" finanšu stāvoklis ir stabils, intervijā LTV raidījumam "Panorāma" sacīja zviedru Finanšu inspekcijas Banku un vērtspapīru nodaļas vadītājs Uldis Cērps, norādot, ka grūti spriest, kurš izplata baumas.

Cērps intervijā norādīja, ka pats ap pulksten 16 devies izņemt naudu no "Swedbank" bankomāta Zviedrijā. Arī zviedru medijos nav ziņu par bankas problēmām.

"Mēs uzskatām, ka banka ir stabila iestāde, tai ir pietiekams kapitāls, tā spēj tikt galā ar daudz smagāku ekonomisko situāciju," sacīja Cērps, norādot, ka ažiotāžai nav pamata.

"Jā, šobrīd vērojām, ka interneta vidē un filiālēs cilvēki sāka jautāt par dažāda veida baumām, ne tikai nepatiesām, bet arī visai absurdām - ka banka nestrādājot Igaunijā, ka Zviedrijā nestrādājot bankomāti - kas bija vienkārši meli," liecina "Swedbank" vadītāja Latvijā Māra Mančinska paziņojums bankas mājaslapā.

Jau vēstīts, ka svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām. Cilvēki rindās stāvot pie bankomātiem, ziņo aculiecinieki. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedz, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!