Foto: DELFI
Ministru kabinets (MK) otrdien slēgtā sēdē apstiprināja valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") pārveides plānu, tostarp kredītiestādes komercportfeļa pārdošanas stratēģiju, preses brīfingā žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Finanšu ministrija (FM) pēc valdības sēdes izplatītā paziņojumā presei skaidro, ka ""Hipotēku bankas" daļai, kas nav tieši saistīta ar attīstības funkciju veikšanu, t.i., komercdaļai tiks nodrošinātas attīstības iespējas privātajā sektorā".

Valdības piesaistītā konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis preses brīfingā informēja, ka banku iecerēts pārdot pa daļām, un jau ir izstrādātas kopumā sešas piedāvājuma paketes.

Pirmā pakete domāta universālām bankām, un tajā cita starpā ir aizdevumi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, otrajā paketē iekļauti kredīti lieliem klientiem, savukārt trešajā – aizdevumi nekustamajam īpašumam. Ceturtā, piektā un sestā pakete satur bankas meitas uzņēmumus "Hipofondi" un "Hipolīzings", kā arī aģentūru slikto aktīvu izstrādei nekustamo īpašumu jomā.

Krūtainis pastāstīja, ka piedāvājuma paketes ir izveidotas tā, lai tās būtu interesantas investoriem un lai valsts par bankas komercdaļas pārdošanu varētu iegūt maksimālus līdzekļus.

Piedāvājumi potenciālajiem investoriem tiks izsūtīti šā gada beigās, nākamā gada pavasarī jau varētu tikt slēgti līgumi, bet gada otrajā pusē visiem aktīviem vajadzētu būt pārdotiem, valdības plānus iezīmēja Krūtainis.

"SEB Enskilda" esot sagatavojusi "ļoti garu" potenciālo investoru sarakstu, kurā ir vairāk nekā 200 uzņēmumu, tostarp bankas, stāstīja konsultanta pārstāvis. Bankas pārveides stratēģijas izstrādes laikā divi potenciālie investori jau ir interesējušies par iespēju iegādāties tās komercdaļu, viens no šiem interesentiem esot banka, otrs – nebanku sektorā strādājošs uzņēmums, informēja Krūtainis.

"Hipotēku bankas" valsts kapitāldaļu turētājas FM valsts sekretāre Sanita Bajāre preses brīfingā uzsvēra, ka galvenais nosacījums bankas pārveides procesā ir saglabāt kredītiestādes stabilitāti un nodrošināt pilnu klientu aizsardzību.

Amatpersona atturējās komentēt, kādu summu valsts cer iegūt no "Hipotēku bankas" komercportfeļa pārdošanas, vien norādot, ka cer gūt maksimāli iespējamo summu.

Krūtainis teica, ka izsūtītajos piedāvājumus nav paredzēts noteikt sākotnējo cenu sešām pārdošanai izliktajām paketēm, bet gan aicināt investorus izteikt savu piedāvājumu, cik viņi būtu gatavi maksāt par attiecīgo paketi.

Bajāre uzsvēra – ja potenciālie investori piedāvās valstij "sliktu" cenu par pārdošanai izliktajām paketēm, tad pastāv iespēja attiecīgos "Hipotēku bankas" aktīvus nepārdot. Alternatīvais risinājums šādā gadījumā ir šādus aktīvus paturēt valsts īpašumā, nododot tos Privatizācijas aģentūrai.

FM valsts sekretāre norādīja, ka pārdošanas process nav vienkāršs un ir izstrādāti B un C scenāriji, tomēr pagaidām tos nav nepieciešamas izvērtēt.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko brīfingā sacīja, ka valdības otrdienas lēmums ļauj turpināt bankas pārveidi par Attīstības banku un spert nākamos soļus "pie nākamā secīgā posma".

FM atzīst, ka "SEB Enskilda" izstrādātās stratēģijas risinājums "atbilst "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas procesa prioritātēm un nodrošinās valsts atbalsta programmu realizācijas un komercdaļas klientiem sniegto pakalpojumu nepārtrauktību, kā arī atbilst ES konkurences un valsts atbalsta regulējumam".

Ministrija norāda, ka līdz ar stratēģijas apstiprināšanu tiks uzsāktas sarunas ar potenciālajiem pircējiem, lai līdz šā gada beigām varētu sākt pircēju piedāvājumu izvērtēšanu. Pārveides procesam jānoslēdzas līdz 2013. gada beigām.

Stratēģijas īstenošana neietekmēs klientu un bankas līgumsaistību izpildi, klientiem visā pārveides procesā tiks nodrošināta pakalpojumu nepārtrauktība un pēctecība. Par pārmaiņām apkalpošanā klienti tiks informēti personīgi un savlaicīgi, uzsver FM.

Valdība uzdeva divu nedēļu laikā izveidot konsultatīvo padomi, kas nodarbosies ar bankas sniegto valsts atbalsta instrumentu koordinēšanu.

Jau vēstīts, ka, neskatoties uz vairākkārtējiem Eiropas Komisijas aicinājumiem iesniegt "Hipotēku bankas" komerciālās daļas pārdošanas stratēģiju, Latvijas puse to līdz šim nav izdarījusi, lai arī sākotnējais saprašanās memorandā minētais termiņš bija šā gada jūnija beigas.

Valdība finanšu konsultanta "SEB Enskilda" izstrādāto "Hipotēku bankas" pārveides plānu apstiprināja 12.aprīlī.

"Hipotēku bankas" pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot "Hipotēku bankas" infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, banku pārveidojot valstij izdevīgākajā veidā. Bankas pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem – mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem valdības apstiprinātās programmās.

Valdība 2009.gada novembrī apstiprināja koncepciju par "Hipotēku bankas" pārveidi par attīstības institūciju pakāpeniski līdz 2013.gadam.

Pēc aktīvu apmēra "Hipotēku banka" jūnija beigās bija astotā lielākā no 30 Latvijas bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!