Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa otrdien nolēma pieņemt izskatīšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieteikumu un ierosināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu, pastāstīja tiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Tomēr tiesa nolēma, ka FKTK jāizvirza cits bankas maksātnespējas administratora amata kandidāts.

Bērziņš teica, ka, izskatot FKTK iesniegtos pieteikuma papildinājumus un labojums, nolemts ierosināt bankas maksātnespējas lietu un apķīlāt tās mantu. Vienlaikus tiesa uzdeva FKTK ne vēlāk kā līdz 16.decembrim pieteikt jaunu "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa administratoru.

Tiesas preses sekretārs sacīja, ka pašlaik nav noteikts datums, kad tiesa izskatīs bankas maksātnespējas lietu.

Saskaņā ar Bērziņa teikto Rīgas apgabaltiesa otrdien arī nolēmusi pieņemt izskatīšanai Rīgas domes iesniegto "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu, pievienojot to maksātnespējas lietai, kas sākta, pamatojoties uz FKTK pieteikumu.

Ar pieteikumu tiesā FKTK vērsās decembra sākumā, tomēr konstatēto trūkumu dēļ tas tika atstāts bez virzības līdz 27.decembrim.

FKTK sākotnēji bankas maksātnespējas administratora amatam izvirzīja Aigaru Lūsi, tomēr pagājušajā nedēļā komisija viņa kandidatūru atsauca. "Komisija izvirzīja Lūša kandidatūru administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu, taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām un šī kandidatūra tika atsaukta. Saņemtā informācija ir saistīta ar izvirzītā kandidāta reputāciju, kā arī sabiedrības pastiprināta uzmanība šim aspektam apgrūtinātu maksātnespējas procesa veiksmīgu gaitu, kas ir būtiski, lai realizētu visas kreditoru intereses," iepriekš paskaidroja FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.

Viņa teica, ka pēc konsultācijām, tostarp ar tiesībsargājošajām institūcijām, pieņemts lēmums par maksātnespējas administratoru virzīt Intu Goldmani, kurš savus pienākumus veiktu kopā ar zvērinātu auditoru kompāniju "Deloitte Latvia".

Maksātnespējas administratoram juridisko atbalstu sniegtu advokātu birojs "Varul". Visu maksātnespējas administratora darbību uzraudzīs FKTK.

Jau ziņots, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!