Foto: LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apstiprina, ka jau otrdien ir atsaukusi iepriekš izvirzīto AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbankas") maksātnespējas administratora amata kandidātu Aigaru Lūsi, liecina FKTK paziņojums.

Komisija informē, ka pēc konsultācijām arī ar tiesībsargājošajām institūcijām ir pieņemts lēmums par maksātnespējas administratoru virzīt Intu Goldmani. Viņš strādās kopā ar zvērinātu auditoru kompāniju SIA "Deloitte Latvia", kam ir pieredze banku maksātnespējas procesos, piemēram, tika atjaunota AS "Rīgas Komercbanka" un komercbankas "Paritāte" maksātspēja.

Maksātnespējas administratoram juridisko atbalstu sniegs advokātu birojs "VARUL". Visu maksātnespējas administratora darbību uzraudzīs FKTK.

Komisijā skaidro, ka FKTK iepriekš izvirzīja Lūša kandidatūru "Krājbankas" administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu. Taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām, un šī kandidatūra tika atsaukta.

Saņemtā informācija ir saistīta ar izvirzītā kandidāta reputāciju. Sabiedrības pastiprināta uzmanība šim aspektam apgrūtinātu maksātnespējas procesa veiksmīgu norisi, kas ir būtiski, lai realizētu visas kreditoru intereses. Ņemot vērā, ka tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija ir klasificēta, papildu komentāri publiski par to netiks sniegti, norāda FKTK.

Ceturtdien LTV raidījums "Panorāma" vēstīja, ka FKTK iepriekš izvirzītā "Krājbankas" maksātnespējas administratora Lūša kandidatūra esot atsaukta, jo viņa reputācija neesot pietiekami laba šim amatam, kā arī šaubas radot tiesai iesniegtais tiesībsargājošo iestāžu atzinums, kas esot klasificēts.

"Panorāma" ziņoja, ka FKTK Lūša kadidatūru atsaukusi, jo tiek uzskatīts, ka viņš nespēs pienācīgi pildīt savus pienākumus iespējama politiska spiediena dēļ. Lūsis ir apvienības "VL-TB/LNNK" valdes loceklis un aktīvi piedalījās valdības veidošanas sarunās.

Jau ziņots, ka Tv3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) iebildis pret Lūša virzīšanu "Krājbankas" administratora amatam, taču FKTK kā neatkarīga iestāde premjera iebildumus nav ņēmusi vērā. Lūsi aizstāvējusi arī Maksātnespējas administratoru asociācija (MNA).

Gadījums, kas rada jautājumus par Lūša profesionalitāti, ir noticis 2007.gadā - tiesa par tās lēmuma nepildīšanu Lūsi atcēlusi no administratora amata kādas SIA maksātnespējas lietā, kas ierosināta pēc Valsts ieņēmumu dienesta iesnieguma. Lūsis nesniedza tiesā atzinumu par uzņēmuma "TT un AV" stāvokli, par ko viņam vispirms uzlikts sods, taču, kad viņš to nav darījis arī pēc tam, tiesa viņu no šiem pienākumiem atcēla, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija

Arī pēdējo divu gadu laikā MNA Lūsim fiksējusi pārkāpumu kādā procesā, uzliekot tiesisku pienākumu to novērst, ko Lūsis atzīst, lai gan uzskata, ka domstarpības ar administrāciju viņam bijušas likuma izpratnē un taisnība bijusi viņam, tomēr viņš MNA uzdoto izpildījis.

Ziņu arhīvi liecina, ka Lūša karjerā bijis arī tumšs brīdis, kad 2005.gadā viņu kopā ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu (ZZS) uz desmit dienām aizturēja Finanšu policijas sāktajā krimināllietā par maksātnespējīgās AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" (STU) bilances aktīvu iznomāšanu, taču pēc gada Valsts ieņēmumu dienests šo kriminālprocesu izbeidza. 2006.gada rudenī tiesa pēc Lūša pieteikuma arī atjaunoja Jelgavas STU maksātspēju.

Lūša vārds arī izskanējis saistībā ar AS "KNK mediji", kas šovasar plānoja pirkt "Rīgas Apriņķa Avīzes" 70% kapitāldaļu, bet tā meitas uzņēmums SIA "Ogres Balss" iegādājās interneta portālu "Ogrenet". "KNK mediju" īpašnieku sastāvs publiski nebija pieejams ne tad, ne tagad, tomēr tagad Lūsis, kas darbojas AS padomē, portālam "Delfi" atzina, ka uzņēmuma kontrolpaketes turētāja ir viņa sieva, Latvijas Radio Ziņu dienesta producente Eva Lūse.

FKTK ceturtdien iesniegusi Rīgas apgabaltiesā Krājbankas maksātnespējas pieteikumu un lūgusi tiesu lemt par Aigara Lūša apstiprināšanu par bankas maksātnespējas procesa administratoru. Tiesa piektdien gan līdz 27.decembrim atstāja pieteikumu bez virzības, lai FKTK novērstu tajā konstatētos trūkumus, proti, pieteikumam pievienotie dokumenti tiktu noformēti atbilstoši likuma prasībām. FKTK nebija ievērojusi vienu no Civilprocesa likumā noteiktajiem pamatprincipiem par tiesvedības valodu, jo lietā iesniegti vairāki pielikumi angļu valodā, kas nav iztulkoti.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvasvaldība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!