Foto: LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien ir iesniegusi Rīgas apgabaltiesā lūgumu lemt par zvērinātu revidentu komercsabiedrības SIA "KPMG Baltic" apstiprināšanu par AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesa administratoru. SIA "KPMG Baltic" rakstveidā ir pilnvarojusi Jāni Ozoliņu veikt AS "Latvijas Krājbanka" administratora pienākumus, informēja FKTK.

"Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu par administratoru kredītiestādes maksātnespējas procesā var būt fiziskā persona, kura ieguvusi maksātnespējas procesa administratora sertifikātu vai zvērinātu revidentu komercsabiedrība. Šajā gadījumā, izvērtējot faktiskos apstākļus, komisija kā atbilstošāko maksātnespējas procesa administratora kandidātu iesniegšanai apstiprināšanai Rīgas apgabaltiesā ir izvēlējusies SIA "KPMG Baltic". Savukārt, ja par administratoru tiek iecelta zvērinātu revidentu komercsabiedrība, tā nozīmē fizisku personu, kas pildīs administratora pienākumus" skaidroja FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.
Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa ir ierosinājusi Krājbankas maksātnespējas lietu, taču aicinājusi FKTK izvirzīt citu maksātnespējas administratora kandidātu.  Sākotnēji FKTK bankas administratora amatam virzīja Aigaru Lūsi, taču pēc tam šo kandidatūru atsauca, lēmumu motivējot ar informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm. Pēc tam bankas administratora amatam tika virzīts Ints Goldmanis, taču viņa kandidatūru šodien neapstiprināja tiesa.

Tikmēr Latvijas Krājbankas pastarpinātā īpašnieka Vladimira Antonova tēvs un bijušais bankas padomes loceklis Aleksandrs Antonovs, kas ieradies vizītē Latvijā, aicinājis domāt par bankas sanāciju.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!