Foto: LETA
No otrdienas līdz trešdienas plkst. 13:00 valsts garantētā atlīdzība ir izmaksāta 11 551 "Latvijas Krājbankas" klientu un kopējā izmaksātā naudas summa ir 57,5 miljoni latu, informē banka "Citadele".

87% no šīs summas pēc klientu vēlmes ir izmaksāti ar pārskaitījumu uz klientu norādītajiem banku kontiem. Bankas apmeklējumam trešdien piereģistrējušies 19 500 cilvēku.

"Citadele" informē, ka trešdienas rītā pie bankas filiālēm situācija ir mierīga un nav vērojamas tādas rindas kā pirmās dienas rītā. Lai gādātu par cilvēku drošību, pie visām "Citadeles" filiālēm Latvijā turpina dežurēt Valsts policija.

Klientus, kas ieplānojuši trešdien Rīgā apmeklēt "Citadeli" bez iepriekšējas reģistrācijas, banka aicina nākt uz "Citadeles" centrālo ēku Republikas laukumā 2A, filiāli "Laimdota" Krišjāņa Barona ielā 20-1, filiāli "Liesma" Vagonu ielā 20, kā arī uz filiāli "Sarkandaugava" Tilta ielā 3, kur patlaban ir lielākas iespējas uzņemt vairāk klientu.

Lai nebūtu jāstāv "dzīvajā" rindā, "Citadele" aicina visus "Krājbankas" klientus savu apmeklējumu iepriekš piereģistrēt "Citadeles" mājas lapā www.citadele.lv. Piereģistrējoties ikviens var izvēlēties sev ērtāko pieejamo bankas apmeklējuma laiku un vietu.

Iedzīvotāji, kam naudas līdzekļi nav steidzami nepieciešami, aicināti nesteigties uz banku, lai dotu iespēju pirmajiem atlīdzību saņemt tiem cilvēkiem, kas "Krājbankā" iesaldētās naudas dēļ šobrīd palikuši bez iztikas līdzekļiem, un uzņēmumiem, kam šobrīd ir ļoti ierobežota maksātspēja.

Tāpat "Citadele" atgādina, ka "Citadeles" klientiem, kam ir internetbanka, rīkojumu naudas saņemšanai ir iespēja iesniegt savā internetbankā.

Lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku un ērtāku klientu apkalpošanu gan "Citadeles" esošajiem klientiem, kam nav noguldījumu "Latvijas Krājbankā", gan "Latvijas Krājbankas" klientiem, atsevišķi tiek apkalpoti tie cilvēki, kas iepriekš savu vizīti ir piereģistrējuši inernetā, atsevišķi tie, kas ierodas bez iepriekšējas pierakstīšanās, un atsevišķi tie bankas "Citadele" klienti, kam nav noguldījumu "Latvijas Krājbankā".

Jau ziņots, ka "Citadele" Krājbankas klientiem otrdien sāka garantēto atlīdzību izmaksu un pirmajā dienā izmaksāti aptuveni 42 miljoni latu.

Naudu ir iespējams saņemt gan klātienē bankas "Citadele" filiālēs visā Latvijā, gan ar bankas "Citadele" internetbankas starpniecību.

Garantēto noguldījumu summu klienti ir tiesīgi izņemt līdz pat 2071.gadam. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!