Foto: AFI
AS "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšana radījusi milzīgu satraukumu nerezidentiem, kuri ieguldījuši līdzekļus bankas subordinētajā pamatkapitālā, lai iegūtu uzturēšanās atļauju Latvijā, sacīja jurists, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu.

Viņš skaidroja, ka vidēji trīs Latvijas nerezidenti katru nedēļu "Latvijas Krājbankas" subordinētajā pamatkapitālā ieguldīja vidēji 290 000 eiro (203 000 latu), lai saskaņā ar pagājušā gada vasarā pieņemtajiem grozījumiem Imigrācijas likumā saņemtu uzturēšanās atļauju Latvijā.

"Tikai caur mūsu juridisko biroju vien šādu iespēju izmantoja 15 klienti, kopumā šādu cilvēku skaits varētu būt daudzas reizes lielāks. Lielākā daļa no šiem klientiem dzīvo Londonā, patlaban mūsu birojā telefons ir karsts," sacīja jurists.

Viņš piebilda, ka patlaban šie nerezidenti ir visneaizsargātākā "Latvijas Krājbankas" klientu daļa, jo tie nav vienkārši noguldītāji. "Likums neparedz, ka šie klienti saņem pat valsts garantētos 100 000 eiro jeb 70 000 latu no Noguldījumu garantiju fonda, jo viņu līdzekļi ir ieguldīti subordinētajā pamatkapitālā," skaidroja avots.

Tāpat "Latvijas Krājbankas" subordinētajā pamatkapitālā līdzekļus ieguldījušajiem nerezidentiem jau nākamgad var rasties problēmas ar uzturēšanās atļauju pagarināšanu. "Uzturēšanās atļauja tiek izsniegta uz pieciem gadiem, taču tā katru gadu ir jāpagarina. Lai atļauju pagarinātu, nerezidentam ir jāiesniedz "Latvijas Krājbankas" izsniegta izziņa, ka konkrētā summa atrodas bankas subordinētajā pamatkapitālā. Patlaban šādu izziņu saņemšana izskatās problemātiska," skaidroja jurists.

Latvijas valdība gaidīs Lietuvas lēmumus par "Snoras" bankas nākotni un tikai tad lems par tālāku rīcību ar AS "Latvijas Krājbanka", žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Politiķis apliecināja, ka tālākie lēmumi būs saistīti ar "Krājbankas" mātesbankas "Snoras" situāciju Lietuvā un kaimiņvalsts lēmumiem glābt vai neglābt "Snoras" banku. Dombrovskis jau sazinājies ar Lietuvas premjeru Andrusu Kubiļu, kurš apliecinājis, ka Lietuvas valdības lēmums varētu būt gaidāms tuvākajā laikā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!