Foto: LETA

Lai arī pagājuši vien daži mēneši kopš finanšu piramīdas "MMM 2011" parādīšanās Latvijā, tā esot spējusi mūsu valstī sapulcināt līdz 10 000 cilvēku, kuru pulks ar katru dienu aug augumā.

Kalvis un Jānis, trīsdesmit gadu slieksni pārkāpuši vīrieši, kuri nodarbojas ar cilvēku "vervēšanu" shēmā, paši "MMM 2011" sauc par spēli - bez noteikumiem, līgumsaistībām un garantijām, ka cilvēks savu piramīdā ieguldīto naudu saņems atpakaļ. Abi shēmas daudzinātāji portālam "Delfi" zīmē rožainu nākotni "MMM 2011", turpretī Latvijas finanšu tirgus uzraugs un eksperti to sauc par krāpniecisku veidojumu, ko agri vai vēlu piemeklēšot tikpat nelabs gals kā tās priekšgājējus.

Policijā pagaidām vēl nav iesniegumu no iespējami apkrāptajiem, tāpat arī valsts iestādēm nav ziņu, cik daudz ļaužu Latvijā varētu būt pakļāvušies piramīdas vilinājumam. Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) gan ir skeptiski par Jāņa un Kalvja piesauktajiem 10 000, jo līdz šīm "MMM 2011" darboņu publiskajā telpā minētie cipari bijuši aizdomīgi mainīgi.

Autors - slavenais Mavrodi

Finanšu piramīdas autors ir Krievijā par mahinatoru un krāpnieku dēvētais Sergejs Mavrodi. Par viņa pirmā projekta - deviņdesmito gadu sākumā radītā "MMM" - upuriem saskaņā ar dažādām aplēsēm kļuva 10-15 miljoni ļaužu, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti". Mavrodi Krievijā par krāpniecību tika piespriests 4,5 gadu cietumsods. 2007.gadā viņš nokļuva brīvībā, paziņodams, ka kaut ko plāno iesākt, lai atdotu parādus noguldītājiem iepriekšējās shēmās. Mavrodi kopējā parāda summa tiek lēsta teju 5 miljardu rubļu (aptuveni 90 miljonu latu) apmērā.

2011.gada sākumā Mavrodi paziņoja par jauna projekta sākšanu, izmantojot elektronisko norēķinu sistēmu "WebMoney". Jaunās shēmas dalībniekiem par piramīdā ieguldīto naudu tiek solīti 20% mēnesī, pensionāriem, invalīdiem un daudzbērnu māmiņām - 30%, bet gadā piramīdā iespējams nopelnīt 240-360%. Savu jauno projektu Mavrodi nosauca par "strukturētu sociālo finanšu tīklu". Turklāt, viņš atzīmēja, ka pats personīgi nerīkosies ar noguldītāju resursiem: visas izmaksas veiks paši sistēmas dalībnieki.

Mavrodi izdomāja, ka cilvēki, kuri vēlēsies iesaistīties piramīdā, paši izveidos elektronisku naudas maciņu, kur ieskaitīs reālu naudu. Parole piekļuvei pie maciņa būs tā dēvētajam "desmitniekam", kas rīkosies ar savu piramīdā iesaistīto vismaz desmit dalībnieku ieguldījumiem. Tiem, kas vēlēsies izstāties no projekta, "desmitnieks" pārskaitīs ienākumus, paņemot naudu no pārējo "desmitnieka" aprūpējamo elektroniskajiem maciņiem. Ja naudas tajos nepietiks, "desmitniekam" jāvēršas pie augstāk stāvošā tā sauktā "simtnieka", kurš var paņemt trūkstošo naudu no citiem saviem "desmitniekiem".

Shēmas būtība ir tāda, ka fiziskās personas savā starpā apmainās ar naudu, tādēļ šāda darbība neprasa nekādas licences. "Visus darījumus veiks investori savā starpā. Es šai naudai ne pirkstiņu nepieduršu. [..] Mēs atkal ieviesīsim biļetes," klāstījis Mavrodi. "Tās ir kā naudas vienība: biļete, akcija - vienalga. Bet šīs virtuālās biļetes - tie nav vērstspapīri -, tās ir kas vairāk par "Monopola" naudu. To vērtība pieaugs," jaunus sekotājus mēģināja pārliecināt 55 gadus vecais Mavrodi, kuru gan atkal sākušas vajāt neveiksmes. Nupat viņam Krievijā piespriests vairāku diennakšu arests par nesamaksātu sodu apmēram 18 latu apmērā, bet Baltkrievijā Valsts drošības komiteja aizturēja grupu personu, kuras valstī nelikumīgi organizējušas krāpniecisko "MMM 2011".

Lati pārtop mavro

Latvijā "MMM 2011" iesaistītie Jānis un Kalvis notikušajā ar Mavrodi saskata sava veida vajāšanu. Paši viņi shēmā ir vien aptuveni trīs mēnešus. Šefpavāru Kalvi dalībai piramīdā desmit minūšu laikā pērn beigās pierunājis draugs. "Ātri sapratu, kas par lietu. Saņēmu naudu, pateicu draugiem, tie arī saņēma. Pulciņš bija tik liels, ka kļuvu par desmitnieku. Tas pieskata desmit cilvēkus, es pieskatu jau gandrīz 50," shēmas darbības principus skaidroja Kalvis, kurš gan sarunas laikā tā arī nevar konkrēti pateikt, cik daudz naudas viņš ir ielicis piramīdā un cik saņēmis, sakot, ka, nauda nemitīgi tiek ņemta ārā un likta iekšā un uzreiz nevarot savilkt kopējo bilanci.

Taču bilance esot ar pozitīvu zīmi, un peļņa tiek ieguldīta dažādās lietās, viņš saka. Vēlāk gan viņš precizē paša sacīto, norādot, ka nav tā, ka viņš nezinot, cik shēmā saņemts, bet nevēlas to atklāt: "Mums ir līdz santīmam precīzas uzskaites tabulas. Summas ir palielas."

Arī Jānis sarunā ar nemin konkrētu summu, cik viņš līdz šim ir ielicis un cik nopelnījis finanšu piramīdā. Taču peļņa esot, un to viņš ieguldījis, paaugstinot algas cilvēkiem un iegādājoties pamatlīdzekļus savos uzņēmumos. To darbības sfēru un nosaukumus gan viņš atsakās sarunā atklāt. Jānis salīdzinājumā ar Kalvi vertikālajā shēmā ir "uzdienējis" par pakāpi augstāk - viņš ir tā dēvētais "simtnieks", kurš pieskata 10 savus "desmitniekus" ar zem tiem esošajiem kopumā 100 noguldītājiem.

Vēl vertikālajā shēmā esot "tūkstošnieki". "Simtnieki" arī attiecīgi ik nedēļu "tūkstošniekiem" atskaitās par savu dalībnieku skaitu un to kontu stāvokli.

"Pēc tūkstošnieku skaita Latvijā arī spriežu, ka piramīdā Latvijā varētu būt iesaistījušies līdz 10 000 cilvēku," saka Jānis, gan atzīstot, ka lielāko daļu shēmas dalībnieku nepazīstot. Shēma ir uztaisīta tā, ka tās dalībnieki zina vien tos, kas ir virs viņa un zem viņa. Visu uzskaiti "desmitnieki", "simtnieki" un pārējie vadītāji ved "Excel" izveidotā tabulā, paralēli uzskaitei elektroniskā datu bāzē internetā.

Tāpat piramīdā iesaistītie sazinās savā starpā ar e-pastiem un citādi, tādējādi apmainoties ar dažādu informāciju - gan par grūtībām, gan par panākumiem. "Pateicoties tieši tiešsaistes informācijas apmaiņai dezinformācijai presē ir niecīga ietekme. Nav svarīgi, ko saka presē, daudz svarīgāk, ko cilvēki saka viens otram," saka Kalvis.

Pēc abu vīriešu sacītā, piramīdā ir dažādu profesiju cilvēki, tostarp uzņēmēji, kā arī policisti. Kalvis stāsta, ka shēmā iesaistīti arī sākotnēji skeptiskie tuvinieki, tostarp draugi, kā arī aroda kolēģi - citi pavāri. Sākotnējais ieguldījums piramīdā nav noteikts, tas var būt arī viens lats. Vidējā summa, ko viens shēmas dalībnieks finanšu piramīdā ieguldījis, varētu būt ap 500 latiem. Naudu var ieguldīt uz mēnesi, trim un sešiem mēnešiem, bet maksimālais termiņš ir gads, un jo ilgāks termiņš, jo tiek solīti lielāki procenti.

Ieguvums piesaistīts virtuālajam koeficientam jeb virtuālās valūtas - mavro - kursam, kas līdz šim nemitīgi pret latu ir pieaudzis. Teorētiski esot iespējams, ka "mavro kurss" un attiecīgi arī procenti par noguldījumiem samazinās, taču šobrīd tie noteikti tādi, lai cilvēki maksimāli iesaistītos "MMM 2011", atzīst Jānis.

Abi piramīdas dalībnieki vienlaikus atzīst, ka ar naudas noguldītājiem piramīdā netiek slēgti nekādi līgumi, vien ir nepieciešams viņu vārds un uzvārds, e-pasta adrese un telefona numurs. Tāpat dalībniekiem netiek dotas nekādas garantijas, ka viņi savu ieguldīto naudu atgūs, nav arī nekādu noteikumu.

"Viss notiek tīri uz uzticēšanos. Viņš jau iedod naudu cilvēkam, kam uzticas, nevis pirmajam pretimnācējam," nosaka Kalvis. Replikai, ka investīcijas "MMM 2011" pašas nepelna un ka piramīda dzīvo uz citu, lielākoties jaunpienācēju, naudas rēķina, Jānis un Kalvis piekrīt, taču turpina uzstāt, ka finanšu piramīdai ir lielas izaugsmes iespējas vērsties plašumā, ģenerēt arvien lielāku naudas apjomu un mavro kļūt par globālu virtuālo valūtu.

No valsts iestāžu puses izteiktos brīdinājumus cilvēkiem turēties tālāk no finanšu piramīdas "MMM 2011" un nekādā gadījumā neieguldīt tur savu naudu abi vīrieši sauc par banku lobēšanu. "Finanšu sektors aizsargā savu lauku. FKTK bankas sargās, jo būs noguldījumu atplūdums un cilvēki mainīsies ar līdzekļiem savā starpā. Visi raksti šobrīd ir nopirkti, bez izņēmuma. Mēs redzam, kā masu mediji ziņo," saka Jānis.

Arī medijos izskanējušais par "MMM 2011" noguldītāju Ēvaldu, kurš bijis nemierā, ka saņēmis no piramīdas vien pamatsummu bez procentiem, ir "no sērijas viena tante teica", sašutumu pauž Jānis. Vēlāk gan viņš piebilst: "Ja tomēr tā ir patiesība, tad tas viennozīmīgi ir bijis strīds par būtiskiem noteikumiem, kā rezultātā nācies cilvēkam dalību tīklā atteikt."

Pēdējie - pie sasistas siles

Finanšu piramīdas galvenā pazīme ir tā, ka klientiem tiek solīta nesamērīgi liela peļņa īsā laika posmā, taču jebkuras šādas shēmas liktenis jau tās iedīglī ir iepriekš zināms - tā beigs pastāvēt, kad apsīks naudas plūsma, proti, kad piramīda nespēs piesaistīt jaunus dalībniekus, lai samaksātu augstos procentus jau par esošo dalībnieku ieguldījumiem. Tie dalībnieki, kas pievienojušies piramīdai kā pēdējie, savus līdzekļus zaudēs pilnībā, brīdina FKTK.

"Tie, kas iesaistījušies paši pirmie jeb šaura daļa cilvēku nopelna," portālam "Delfi" klāsta investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, pieļaujot, ka, iespējams, daudziem, iesaistoties piramīdā, ir ilūzija, ka viņi iesaistās shēmā vieni no pirmajiem, taču vēlāk atgūstas jau pie sasistas siles.

FKTK juriskonsulte Guna Dirveika portālam "Delfi" stāsta, ka finanšu piramīdām ir trīs stadijas - pirmajā ir jāiesaista maksimāli daudz cilvēku un tāpēc tiek izvērsta masveida reklāmas kampaņa, piedāvājot labdarības un citus pasākumus, lai parādītu sevi iespējami labākā gaismā. Otrajā posmā finanšu piramīda ir tikpat kā neredzama - šajā etapā shēma jau ir pietiekami atpazīstama, lai cilvēkus vairs neuzrunātu īpašās reklāmas kampaņās, jo viņi paši meklē iespējas iesaistīties shēmā. "Pasaulē tā otrā stadija var ilgt gadu desmitus, kad principā var arī nepamanīt, ka šāda shēma vispār ir," saka komisijas pārstāve. Savukārt trešajā stadijā finanšu piramīda ir uz sabrukuma robežas, kad cilvēki dažādu iemeslu dēļ sāk izņemt naudu no piramīdas. "Pasaulē aktīvākās lietas līdz šim principā ir noķertas trešajā stadijā," skaidro FKTK pārstāve.

Viņa lēš, ka "MMM 2011" darbība Latvijā patlaban vēl ir pirmajā stadijā - piramīdas aktivitātes Latvijā sākās vien pērn beigās un patlaban arvien ir vērojamas masveida reklāmas kampaņas un cilvēku vervēšana shēmā. Zīmīgi, ka vervētāji cilvēku vilināšanā iesaistei shēmā izmanto vienus un tos pašus lozungus un tekstus, solot atbalstīt labdarību, dēvējot shēmu par "pašpalīdzības kasi" un  liekot priekšā reālus cilvēkus, kuri iesaistījušies shēmā un labi nopelnījuši.

Dirveika uzsver gadījumu telekanāla TV5 20.marta raidījumā "Bez cenzūras", kur shēmas darboņi bija pieaicinājuši kādu sievieti stāstīt par saņemto peļņu, kas, kā vēlāk raidījumā izrādījās, nemaz neesot samaksāta. Tas liecina, ka "MMM 2011" pārstāvji mēdz arī melot.

Rungainis saka: jaunā "MMM" shēma ir gudri uztaisīta, cilvēkiem pašiem vairs nav jānes nauda uz "MMM" birojiem kā deviņdesmitajos gados Krievijā, tāpat tiek izmantots daudzlīmeņu mārketings jaunu dalībnieku iesaistē. "Ir daļa cilvēku, kuri var pārliecināt pārējo masu. Viltīgākie ir pašā augšā un ir skaidrs, ka viņi atgūs savu naudu. [..] Sistēma nevar nebrukt, jo vienā brīdī tiek sasniegta situācija, kad nauda vairāk iet prom, nevis nāk klāt. Nav iespējama šī shēma, jo nauda jau netiek pelnīta," vērtē investīciju baņķieris, "Kamēr aitas dosies uz cirpšanu, tikmēr cirpēji varēs ar vieglu smaidu priecāties par naudu."

FKTK pārstāve piebilst, ka Latvijas iedzīvotājiem finanšu piramīdas nav gluži svešas, piemēram, bēdīgi slavenie "Auseklītis" un "Ābelītes" deviņdesmito gadu Latvijā darbojās pēc līdzīgiem principiem un izbeidzās ar apkrāpto rindām pie firmām. Savukārt pasaulē plašu rezonansi dažus gadus atpakaļ izpelnījās finanšu piramīdas organizators Bernards Medofs, kam ASV tika piespriests 150 gadu cietumsods un kurš jau izpelnījies gadsimta afērista titulu.

"MMM 2011" pielīdzina azartspēlēm

Pagaidām policijā nav saņemta neviena iespējami cietušā sūdzība par iespējamajiem krāpnieciskajiem gadījumiem shēmā "MMM 2011". Līdz ar to tiesībsargājošajām iestādēm pagaidām nav pamata vērsties pret shēmas organizatoriem par iespējamo krāpšanu.

Līdz šim pret finanšu piramīdas dalībniekiem ir vērsies Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs  - pirmais uzlicis sodu kādai personai par nereģistrētu komercdarbību un nodokļu nemaksāšanu, bet otrs ierosinājis divas administratīvās lietas saistībā ar negodīgu komercpraksi reklāmas izplatīšanā sabiedriskā transporta pieturās, liekot novākt cilvēkus maldinošās reklāmas, stāsta FKTK.

Komisijas ieskatā nekādas likumu izmaiņas straujākai "MMM 2011" darbības ierobežošanai nav nepieciešamas, jo normatīvos aktos jau ir atrunātas sankcijas par finanšu piramīdā iesaistīto iespējamiem pārkāpumiem - negodīgu komercpraksi, nereģistrētu uzņēmējdarbību, darbošanos bez licences.

Ekspertu grupas līmenī gan tiek spriests par izmaiņām, piemēram, biedrību darbības nosacījumos, liedzot finanšu piramīdas popularizēt biedrībām, par kādu Latvijā vēl nesen gribēja tapt "MMM 2011". Komisijas ieskatā, šobrīd lielākās iespējas, kā vērsties pret šo veidojumu, kas nav arī FKTK uzraugāmo un licencēšanai pakļauto finanšu tirgus spēlētāju lokā, ir PTAC, sadarbojoties ar policiju.

Savukārt Rungainis uzskata, ka vairāk pret shēmas darboņiem varētu vērsties VID. "Tas, kas VID būtu jādara - jāiet pakaļ šiem cilvēkiem par nodokļu nemaksāšanu un azartspēļu rīkošanas normu pārkāpumu Latvijā," uzskata investīciju baņķieris, pielīdzinot finanšu piramīdas darbības principus azartspēlēm, jo arī tajās ne visi plūc uzvaras laurus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!