Foto: F64
"Parex banka" otrdien atmaksājusi pēdējo sindicētā kredīta daļu 164 miljonu latu apmērā, kredīts atmaksāts no bankas resursiem, nepiesaistot valsts budžeta līdzekļus, informēja banka.

"Mums ir izdevies pilnībā norēķināties ar sindicētā kredīta aizdevējiem, tādējādi atslogojot valsts budžetu un nodokļu maksātājus no 164 miljonu latu saistībām," uzsver "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

"Nopietni starptautiskā finanšu tirgus dalībnieki ar lielu interesi vēroja, vai Parex banka spēs pašas spēkiem izpildīt apjomīgās kredītsaistības, uzskatot šo faktu par nozīmīgu Latvijas valsts ekonomiskās atveseļošanās indikatoru. Līdz ar to sindicētā kredīta atmaksāšana noteiktajā laikā, neizmantojot valsts garantijas, ir izteikti pozitīvs signāls ārvalstu investoriem un reitingu aģentūrām. Tas norāda uz Latvijas valsts ekonomikas pakāpenisku atlabšanu, un apstiprina valdības pieņemto lēmumu un izvēlētās stratēģijas pareizību attiecībā uz banku sektora problēmu risināšanu," norāda Gviljams.

Atbilstoši "Parex bankas" apstiprinātajam restrukturizācijas plānam, apjomīgo naudas summu banka pamatā ir atguvusi no tās pārvaldībā esošo problemātisko kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas. Kredīta atmaksai ir piesaistīti arī visi "Parex bankas" uzkrātie brīvās naudas resursi.

"Parex bankai" ir izdevies izvairīties no aktīvu piespiedu pārdošanas. Ņemot vērā neaktīvo nekustamo īpašumu tirgu un joprojām relatīvi zemo cenu līmeni, vairumā gadījumu pircēju piedāvātā cena ir bijusi ievērojami zemāka par bankas speciālistu vērtējumu. Tādējādi bankas nekustamo īpašumu pārdošanas apjomi ir bijuši nebūtiski un faktiski nav ietekmējuši kredīta atmaksai nepieciešamās summas kopējo apmēru.

2007. gada 29. jūnijā "Parex banka" tās iepriekšējo valdes locekļu Valērija Kargina un Viktora Krasovicka vadībā noslēdza līgumu par divu sindicēto kredītu saņemšanu par kopējo summu 500 miljoni eiro (aptuveni 350 miljoni latu) ar dzēšanas termiņu divu gadu laikā no līguma parakstīšanas dienas. Darījums bija refinansējums iepriekšējam sindicētajam kredītam par summu 310 miljoni eiro (217 miljoni latu), kura termiņš beidzās 2007. gada jūlijā. Pārējos līdzekļus bija plānots izmantot bankas darbības attīstībai.

2008. gada 8. novembrī "Parex bankas" akciju kontrolpaketi pārņēma valsts, tādējādi valsts arī uzņēmās starp sindicētā kredīta aizdevējiem un "Parex banku" noslēgtās saistības.

"Parex banka" sindicēto kredītu 163,4 miljoni latu apmērā samaksāja 2009. gada martā, nākamais maksājums tika veikts 2010. gada februārī, kad "Parex banka" aizdevējiem atmaksāja 217,8 miljonus latu. Pēdējo sindicētā kredīta maksājumu 164 miljonu latu apmērā "Parex banka" starptautiskajiem aizdevējiem atmaksāja otrdien.

Jau ziņots, ka iepriekš izskanēja bažas par "Parex" iespējām atdot sindicēto kredītu bez valsts palīdzības. Kārtējā sindicētā kredīta atmaksai "Parex bankai" bija nepieciešama samērā neliela daļu no kopējās atdodamās summas, un viens no izskatītajiem variantiem bijis līdzekļu piesaistīšana no AS "Citadele banka". Taču šis variants gan nav guvis aizdevēju pārskata misijas atbalstu, jo "Citadeles" pārdošanas kontekstā jaunu kredītsaistību uzņemšanās nebūtu atbalstāma, iepriekš informēja aģentūra LETA.

Pērn 1.augustā "Parex bankas" "labie" aktīvi tika nodoti jaunizveidotajai valsts bankai "Citadele", bet problemātiskie aktīvi palika "Parex bankā", kura tagad nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!