Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam tiek virzīts kādreizējais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Kristaps Zakulis, raksta portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Pēdējos 12 gadus Zakulis atbildējis par drošību ar banku un informācijas tehnoloģiju sfēru saistītos lielos uzņēmumos.

Lai gan apstiprināšanai amatā kandidātam jāsaņem Saeimas uzticības balsojums, Zakuļa kandidatūra vēl nav tikusi saskaņota ar koalīcijas partneriem nacionālo apvienību un Zatlera reformu partiju, raksta "Pietiek.com", atzīmējot, ka Zakuļa vārds tiek turēts noslēpumā un, izņemot Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un FKTK pagaidu vadītāju Jāni Brazovski, par to sākotnēji bija informētas tikai trīs "Vienotības" amatpersonas - finanšu ministrs, premjers un Saeimas spīkere.

Savu karjeru Zakulis sācis valsts drošības iestādēs, bet pēc tam pārgājis darbā uz banku un informācijas tehnoloģiju sfēru, kur vadījis drošības struktūras. Laikā no 1995.gada līdz 2000.gadam Zakulis strādājis SAB.

2000.gadā Zakulis uz deviņiem gadiem kļuva par Drošības daļas vadītāju "Swedbank" (tolaik - "Hansabanka"). Bet pirms trim gadiem - 2009.gada janvārī - Zakulis sāka vadīt "Lattelecom" Drošības nodaļu.

1973.gadā dzimušais Zakulis ieguvis maģistra grādu ekonomikā Latvijas Universitātē, kā arī turpat studējis tieslietas.

Informēti avoti Zakuli portālam "Pietiek.com" raksturojuši kā pārsteiguma kandidātu, jo viņš nav uzskatāms par nākušu no banku sistēmas. Viņa vārds arī iepriekš nav bijis starp politikas kuluāros apspriestajiem iespējamiem pretendentiem uz FKTK šefa amatu.

Zakulis esot Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča izraudzīts kandidāts, raksta portāls. Kā noskaidrojis "Pietiek.com", Zakuļa brālis Elmārs Zakulis ir Latvijas Bankas Monetārās pārvaldes Finanšu analīzes daļas vadītājs.

Savukārt "Firmas.lv" informācija liecina, ka Kristaps Zakulis darbojas biedrības "Ēkas" valdē. Šī biedrība darbojas, lai nodrošinātu tās apsaimniekošanā nodoto dzīvojamo namu pienācīgu uzturēšanu, tehniskās ekspluatācijas, dzīvojamo un koplietošanas telpu lietošanas un piemājas teritorijas uzturēšanas kārtību.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis atzina, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents ir panākuši konceptuālu vienošanos par kandidatūru FKTK vadītāja amatam, tomēr kandidatūras vārds vēl netika atklāts. Jarockis iepriekš solīja, ka tas tiks izdarīts nākamās nedēļas sākumā, kad plānots kandidāta vārdu iesniegt apstiprināšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka līdzšinējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane no amata nolēma atkāpties saistībā ar "Krājbankas" krīzi. Kā decembra sākumā informēja Krūmane, viņa pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskata, ka radītā spriedze ap viņas atrašanos šajā amatā kavē FKTK pilnvērtīgu darbu.
Krūmane FKTK priekšsēdētājas amatā bija kopš 2008.gada 28.aprīļa.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!