Foto: DELFI
Valdība otrdien slēgtajā sēdē atbalstījusi finanšu konsultanta "SEB Enskilda" izstrādāto plānu Latvijas Hipotēku un zemes bankas (LHZB) pārveidei par Attīstības banku, taču tā detaļas Finanšu ministrijas (FM) amatpersonas neatklāj. Plānu valdība iesniegs Eiropas Komisijai (EK), un tas ir viens no būtiskiem jautājumiem valdības sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, otrdien informēja Finanšu ministrijas (FM) amatpersonas.

Finanšu ministrija informē, ka valdība arī nolēmusi uzdot FM veikt tirgus izpēti par bankas pārveides scenāriju un tā ieviešanas stratēģiju. Bankas pārveides scenārija ieviešanai tiks pieaicināts konsultants, par ko Ministru kabinets vēl lems atsevišķi.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andžs Ūbelis pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka līdz šī gada beigām būtu jāatrisina jautājums gan par attīstības institūcijas izveidošanu, gan par to, kas pārņems Hipotēku bankas komercdarbību. Ūbelis stāstīja, ka komercdarbības "pārņemšanu" koordinēs finanšu konsultants, kas raudzīsies, vai Hipotēku bankas komercportfeli varētu pārņemt kāds no esošajiem tirgus dalībniekiem, vai arī varētu ienākt kāds jauns.

FM amatpersona arī atzina, ka valdība otrdien vēl neesot pieņēmusi lēmumu, vai Attīstības banku veidot, pievienojot Hipotēku bankai Latvijas Garantiju aģentūru un Lauku attīstības fondu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēc valdības sēdes norādīja, ka Hipotēku bankas restrukturizācija ir viena no pozīcijām sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, un, to atrisinot, starptautiskā aizdevuma daļu, kas pašlaik glabājas Valsts kasē kā finanšu sektora stabilitātes rezerve, varētu novirzīt vai nu ekonomikas atbalsta pasākumiem vai valsts parāda segšanai.

Vilks arī uzsvēra, ka Hipotēku bankas restrukturizācija līdz gada beigām ir viens no priekšnoteikumiem, lai Latvija veiksmīgi varētu slēgt starptautiskā aizdevuma programmu.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) informēja, ka koalīcijā valda vienprātība par pozīciju starptautisko aizdevēju pārskata misijas noslēgšanai, tai skaitā arī par LHZB jautājumu.

Jau ziņots, ka valdība pērn pavasarī nolēma uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas bāzes līdz 2013.gadam izveidot attīstības banku, iespējams, apvienojot bankas, Latvijas Garantiju aģentūras, Lauku attīstības fonda un Vides investīciju fonda atbalsta programmas.

Hipotēku bankas kredītportfeļa liktenis patlaban ir viens no galvenajiem diskusiju jautājumiem bankas pārveides procesā par attīstības banku līdz 2013.gadam, jo līdz tam laikam bankas komercportfelis ir jāsamazina līdz minimumam. Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka viena no valdībā apspriestajām iespējām ir tās komercaktīvus pārcelt uz citu valstij piederošo finanšu iestādi - "Citadele banku".

"Hipotēku banka" jaunus komerckredītus neizsniedz jau no 2009.gada novembra, bet kreditē tikai valsts atbalsta programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!