Foto: F64
607 tukumnieki nosūtījuši vēstuli Tukuma novada domei ar lūgumu neļaut Tukuma lidlauku pārveidot par starptautisku, komerciālu lidostu, portālu "Delfi" informē Tukuma novada dome.

Vēstulē domei iedzīvotāji norāda, ka līdz ar starptautiskas lidostas izveidi palielināsies trokšņu līmenis un mazināsies nekustamo īpašumu vērtība. Tādēļ viņi lūdz Tukuma novada domi atstāt spēkā pašreizējos ierobežojumus lidlauka izmantošanā.

Iedzīvotāji norāda, ka līdz ar starptautiskas lidostas izveidi palielināsies trokšņu līmenis un mazināsies nekustamo īpašumu vērtība. Tādēļ viņi lūdz Tukuma novada domi atstāt spēkā pašreizējos ierobežojumus lidlauka izmantošanā. Viens no aktīvistiem Ainārs Poga norāda, ka "pašreiz iesāktā procedūra lidostas sertificēšanai ir nepieņemama, jo netiek ņemtas vērā visu iedzīvotāju intereses".

"Pašlaik, attīstot vienas struktūras biznesa intereses, tiek nodarīts pāri Tukuma iedzīvotājiem, jo nav skaidrs ne pacelšanās - nolaišanās koridora plānojums, ne iespējamās darba vietas iedzīvotājiem," norāda parakstu vācējs Poga.

Vēl pagājušajā nedēļā ekonomikas ministrs Artis Kampars veltīja atzinīgus vārdus lidostas īpašniekiem, sakot, ka "ieguvēji būs visas tuvējās pilsētas un pagasti, jo attīstīsies uzņēmējdarbība apkalpojošajā sfērā, piemēram, viesnīcu, kafejnīcu un restorānu bizness, līdz ar to veidosies jaunas darba vietas".

Tukuma domes priekšsēdētājs Juris Šulcs skaidro, ka tuvākajā domes sēdē skatīs jautājumu par lidostas attīstību. Šulcs arī norāda, ka lidosta Tukuma pilsētas attīstības plānā jau bijusi no 1938.gada un katru reizi, kad veikta pārplānošana vai izstrādāta pilsētas attīstības stratēģija, iedzīvotājiem dota iespēja paust savu viedokli, bet neviens nav līdz šim iebildis pret iespēju lidostu no transporta pārvedumu punkta pārveidot par pasažieru pārvadājumu punktu. "Atsaucoties uz iedzīvotāju iesniegumu, dome pieprasījusi un lidosta iesniegusi visus saistītos plānus un papīrus, lai spētu kompleksi risināt šo jautājumu. Atzinumus par lidostas darbību sniegusi arī Veselības inspekcija un citas institūcijas," stāsta Šulcs.

Jau vēstīts, ka Tukuma lidlaukā notiek vērienīgi būvdarbi, un tā attīstībā ieguldīti jau četri miljoni latu, galvenokārt cerot uz to, ka ar laiku zemo cenu aviokompānijas kā "Ryanair", "Norwegian", "Wizz Air" tiks apkalpotas Tukumā, nevis lidostā "Rīga".

Lidlauks atrodas Engures novada Smārdes pagasta robežās. Vietējie iedzīvotāji pret lidostas vērienīgajiem plāniem protestē. Kopumā aktīvā lidostas darbība varētu skart aptuveni 400 mājsaimniecību, no kurām 12 ir iesniegušas iebildumus.

Pēc "Lursoft" datiem Tukuma lidlauks pastarpināti caur uzņēmumu "K.S.Avia" gandrīz pilnībā pieder diviem Latvijas uzņēmējiem - Konstantīnam Soloduham un Sergejam Ščukinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!