Foto: LETA

Patlaban vēl nav pieņemts galīgais lēmums, kurus kandidātus ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts virzīs Ministru kabinetā apstiprināšanai Rīgas un Ventspils brīvostu valdēs. Tiek vērtēti vairāki kandidāti, bet konkrētu personu vārdi patlaban netiks nosaukti, biznesa portālam "Nozare.lv" apliecināja ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Viņa skaidroja, ka izmaiņas ostu valdēs tiks veiktas, ņemot vērā nepieciešamību uzlabot ostu pārvaldības profesionalitāti, darbības caurskatāmību un efektivitāti.

"Jāņem vērā, ka patlaban ostu valdēs joprojām strādā arī tā dēvēto oligarhu partiju pārstāvji, par kuru darbību līdzatbildīga ir tiesiskuma un reformu koalīcija," uzsvēra Grūbe.

Pēc viņas sacītā, galvenie kritēriji jaunu pārstāvju izvirzīšanai ir profesionalitāte, reputācija, kompetence, kas izriet no pieredzes jurisprudencē, ekonomikā, uzņēmējdarbībā vai ar organizāciju vadību saistītās jomās.

"Jauno pārstāvju viens no galvenajiem uzdevumiem būs veikt izvērtējumu par ostu līdzšinējo darbību, nodrošināt caurskatāmu, valsts interesēm atbilstošu lēmumu pieņemšanu un maksimāli samazināt ierobežotu interešu grupu ietekmi ostu darbībā," teica ministra preses sekretāre.

Kā ziņots, Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvi Sandru Sondori-Kukuli varētu virzīt darbam Ventspils brīvostas valdē, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta LTV.

Kā ziņots, Sondore-Kukule ir pieteikusi vērienīgu Latvijas ostu reformu ieceres, "lai izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu". Reformas mērķis esot izveidot Latvijas lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Venstpilij") ir paziņojis, ka Ventspils brīvosta ir gatavas spert pretsoļus ZRP valdes locekles Sondores-Kukules iecerētajai Latvijas ostu reformai. Saniknots par Sondores-Kukules plāniem bija arī Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs un pilsētas vicemērs Andris Ameriks, norādot, ka ZRP pārstāvjiem trūkst informācijas par to, kā vispār funkcionē ostas Latvijā.

Tad arī izskanēja informācija, ka Sondore-Kukule tiks virzīta uz kādas lielās ostas valdi un to darīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP).

Līdz šim ZRP ir bijušas tikai diskusijas par vairākām personālijām ostu valdēs, taču konkrētu lēmumu nav, sacīja Sprūdžs. Politiķis norādīja, ka ir nepieciešamas izmaiņas ostu pārvaldēs, taču viņš nepiekrīt, ka būtu jāsamazina pašvaldības loma tajās. Ministrs sacīja, ka pašreizējais modelis, kad, piemēram, Rīgas un Ventspils ostās ir četri pašvaldības un četri valsts pārstāvji, ir ļoti sabalansēts, balsojumā nepieciešams piecu balsu vairākums, kas liecina, ka nav iespējams panākt tikai valsts vai tikai pašvaldības noteicošo lomu kādā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!