Foto: stock.xchng
Otrdien Eiropas Savienības mājā spriedīs par kodolenerģijas jautājumiem, portālu „Delfi” informēja organizatori.

Kodolenerģiju, tāpat kā daudzus citus atklājumus, sākotnēji izmantoja militārām vajadzībām. Taču pēc 1973.gada naftas krīzes kodolenerģētikā tika saskatītas efektīgas energoapgādes risinājumu iespējas, ar to arī aizsākās aktīva nozares attīstība. Tika būvētas atomelektrostacijas, īsā laikā uzbūvējot simtiem. Ir pagājis nedaudz vairāk par pusgadsimtu, kopš iedarbināja pirmo reaktoru, taču jau šodien tiek būvētas drošas trešās paaudzes atomelektrostacijas un tās pilnveidojot, top ceturtā. Šobrīd šis temats gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā ir kļuvis īpaši nozīmīgs, jo tiek risināts jautājums par jaunas atomelektrostacijas būvniecību Baltijā, norāda irganizatori.

Pasākumu vadīs Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktors Andris Šternbergs, institūta vadošais pētnieks Jānis Bērziņš, Latvijas Universitātes vadošā pētniece Gunta Ķizāne un Rīgas Tehniskās universitātes lektors Oļegs Linkevičs.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot sev interesējošus jautājumus un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir kodolenerģiju un kodolenerģētiku .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!