Foto: LETA

Vērienīgais pasažieru vilcienu piegādes līgums ir valstij neizdevīgs, jo daļu no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem var nākties kompensēt no valsts budžeta, ir pārliecināta Finanšu ministrija (FM).

Izvērtējot noslēgto līgumu, secināts, ka "Pasažieru vilciens" (PV) faktiski nav ievērojis ne tikai Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas un Iepirkumu uzraudzības biroja iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtiskas izmaiņas līguma grozāmajos un, būtiskākais, negrozāmajos punktos, bet arī nav ņēmusi vērā valdības norādījumus. Piemēram, valstij nedrīkst veidoties zaudējumi, iepirkumam jāatbilst iepirkuma likuma normām un ES direktīvu prasībām, jāizvairās no koruptīviem riskiem.

Finanšu ministrija norāda, ka arī Eiropas Komisija (EK) ir paudusi līdzīgu viedokli PV, ka plānotie līguma grozījumi satur tādas būtiskas izmaiņas, kuru dēļ būtu jārīko jauns iepirkums.

Finanšu ministrija lūdz Satiksmes ministriju nekavējoties sniegt informāciju par tās plānoto turpmāko rīcību, tai skaitā atbildības pieprasīšanu no PV vadības, un piedāvāt iespējamos risinājumus līguma projekta turpmākajam liktenim. FM aicina Satiksmes ministriju sadarbībā ar Valsts kancelejas un Finanšu ministrijas juristiem rūpīgi izvērtēt līgumu un apzināties iespējamos riskus, nepieļaujot līguma spēkā stāšanos, ja valsts riski ievērojami pārsniedz potenciālos ieguvumus no līguma īstenošanas.

Jau ziņots, ka "Pasažieru vilciens" aprīļa sākumā parakstīja līgumu ar jauno elektrovilcienu un dīzeļvilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāju - spāņu kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A." (CAF), un saskaņā ar konkursa nolikumu līdz 2015.gada beigām pilnībā tiks nomainīti elektrovilcieni un trešdaļa dīzeļvilcienu parka. Jauno vilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljoni latu, no kuriem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums būs 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!