Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) pakāpeniski pārveidosies par pilna spektra attīstības banku, kas ieviesīs un administrēs valsts atbalsta programmas finanšu jomā, kā arī papildinās un attīstīs esošos finanšu atbalsta instrumentus, tā 24.oktobrī nolēma Ministru Kabinets (MK), izskatot koncepciju par Hipotēku bankas attīstību no 2007.-2013. gadam. Līdz ar to valdība atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) viedokli un atteica nodot Hipotēku banku privatizācijai.
Bankas vienīgais akcionārs - valsts un FM, kas ir valstij piederošo kapitāla daļu turētāja, atteikumu bankas privatizācijai pamato ar Hipotēku bankas veiksmīgo pieredzi un mehānismu Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošanā. Tāpat banka pilda MK apstiprinātās valsts atbalsta programmas lauksaimniekiem un mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un bankas pārveidošana par attīstības banku ir lietderīga no valsts un tautsaimniecības attīstības viedokļa,.

Finanšu ministrijas pārstāvji informēja portālu "Delfi", ka izskatot koncepciju, valdība nolēma par atbildīgo institūciju Hipotēku bankas attīstībai noteikt FM, kurai sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM), Ekonomikas ministriju (EM), Satiksmes ministriju (SM) un Zemkopības ministriju jāizveido darba grupa, kas izstrādās koordinēs Hipotēku bankas pārveidošanos par attīstības banku, izveidos detalizētu laika grafiku šim procesam un reizi sešos mēnešos – 1.jūnijā un 1.decembrī ziņos MK par paveikto bankas pārveidošanas procesā.

Valdības apstiprinātais Hipotēku bankas attīstības variants nosaka, ka bankai ar savu darbību ir jāpapildina komercbanku sniegtos pakalpojumus šādos sektoros:

· MVU izveide un attīstība, tehnoloģiju attīstība, inovāciju kreditēšana;
· lauksaimniecības un lauku attīstības valsts atbalsta pasākumu kreditēšana;
· vides aizsardzības projektu finansēšana;
· finansiālā atbalsta sniegšana pilotprojektu veidā īpašām sociāli jūtīgām iedzīvotāju grupām (piem., invalīdi, bezdarbnieki, jaunās ģimenes, nacionālās minoritātes), aizvietojot dotēšanu ar kreditēšanas iespējām, t.sk., nodarbinātības, komercdarbības uzsākšanas un citu sociālā atbalsta pasākumu finansēšana;
· publiskās un privātās partnerības projektu finansēšana;
· riska kapitāla aizdevumi vai ieguldījumi uzņēmējdarbības attīstībai;
· MVU finanšu aizdevumu garantēšana;
· eksporta darījumu garantēšana un apdrošināšana;
· kvalitatīvu finanšu pakalpojumu sniegšana Latvijas iedzīvotājiem apdzīvotajās vietās, kurās komercbankas to nedara, sadarbībā ar VAS "Latvijas Pasts".

Šāds variants ļauj izmantot Hipotēku bankas uzkrāto pieredzi un potenciālu attīstības bankas funkciju realizēšanā. Integrējot bankas filiāļu tīklu ar Latvijas Pasta norēķinu centru ir iespējams sasniegt praktiski visus Latvijas iedzīvotājus, sniedzot viņiem nepieciešamos finanšu pakalpojumus. Tāpat tiek nodrošināta nepārtraukta bankas darbība un pāreja uz attīstības banku, kā arī bankai saglabājas kredītreitings, kurš ir nepieciešams sadarbojoties ar komercbankām, piesaistot resursus.

Attīstības bankas darbojas daudzās valstīs kā finansiālā atbalsta realizācijas mehānisms un to uzdevums ir veikt finanšu tirgu papildinošas funkcijas, tāpēc attīstības bankas darbojas arī valstīs ar attīstītu ekonomiku un komercbanku sektoru, par kādām ir noteikti uzskatāmas Kanāda, Zviedrija, Čehija, Somija, Francija, Vācija un Spānija utt..

Kā portāls "Delfi" jau ziņoja, ierosinājumu privatizēt Finanšu ministrijas pārziņā esošo valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka" 12.jūnijā Privatizācijas aģentūrā (PA) iesniedza Zviedrijas banka "Svenska Handelsbanken". PA privatizācijas ierosinājums bija jāizskata divu mēnešu laikā, bet valdībai lēmums par bankas nodošanu vai atteikumu privatizācijai jāpieņem četru mēnešu laikā pēc privatizācijas ierosinājuma saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!