Foto: LETA
Pēc apgrozījuma un kvalitātes krituma hosteļos pērn šogad šo naktsmītņu darbības rādītāji ir stabilizējušies un pat uzlabojušies, sacīja biedrības "Hostelling Latvia" vadītājs Armands Muižnieks.

Jauniešu tūrisma mītnes ikvienā valstī ieņem stabilu tirgus segmentu, neraugoties uz dažādu iekšējo un ārējo faktoru iedarbību, sacīja Muižnieks.

Pēdējos gados hosteļu darbību Latvijā un Rīgā apdraudējušas krīzes laikā samazinātās viesnīcu cenas, kā arī valsts administratīvo prasību pastiprināšana, kas sadārdzinājušas pakalpojumu pašizmaksu.

"Šie faktori, tāpat kā hosteļu ierīkošana nepiemērotās telpās, biroju vai daudzdzīvokļu mājās, kopmītņu un dienesta viesnīcu neatbilstoša izmantošana 2010.gadu iezīmēja ar hosteļu apgrozījuma samazināšanos. Taču 2011.gads Latvijas hosteļiem un konkrēti biedrības "Hostelling Latvia" biedriem iezīmējies ar darbības stabilizēšanos un darbības uzlabošanos," sacīja biedrības vadītājs.

Deviņi no 11 "Hostelling Latvia" biedriem patlaban atrodas Rīgā, viens Liepājā un viens Jūrmalā. Savukārt deviņi no biedriem esot aktīvi pārstāvēti rezervēšanas sistēmās, tādējādi nodrošinot stabilu kanālu rezervāciju veikšanai.

Viena no lielākajiem budžeta tūrisma mītņu rezervēšanas portāliem "www.hihostels.com" dati liecinot, ka 2010.gada viesu skaits hosteļos samazinājās par apmēram 10% līdz 15%, bet šogad šis kritums apstājies, sākusies gan viesu skaita, gan apgrozījuma stabilizācija, un vērojams pat neliels pieaugums. 2011.gadā iezīmējusies tendence samazināties tūristu skaitam no tradicionālajiem tūrisma tirgiem un strauji pieaugt viesu skaitam no Vācijas (par 100%), Japānas (par 800%), Ukrainas (par 30%).

Salīdzinot datus pa mēnešiem, nedaudz mazinājusies izteiktā pieprasījuma sezonalitāte, kas izteiktu virsotni pērn sasniedza jūnijā. Šogad jūnijā viesu bijis mazāk, bet laikā no aprīļa līdz augustam - vairāk. "Interesanti, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tūristi rezervācijas veic agrāk, vidēji tās tiek veiktas 51 dienu pirms ierašanās," sacīja Muižnieks.

Latvijas hosteļu kvalitāte kopumā tikusi augstu novērtēta, jo starp 60 pasaules valstu hosteļiem, biedrības "Hostelling Latvia" hosteļi ir 33.vietā ar vidējo novērtējumu 84,3%. Hosteļi tiekot vērtēti gan pēc atrašanās vietas, gan apmierinātības ar pakalpojumiem, gan darbinieku laipnības, gan viesmīlības, gan drošības. "Jāatzīmē, ka Lietuvas hosteļi atrodas 40.pozīcijā, bet Igaunijas - 54.vietā," piebilst Muižnieks.

Biedrība "Hostelling Latvia" dibināta 2001.gadā un ir profesionāla asociācija, kura Latvijā pārstāv starptautisko organizāciju "International Youth Hostel Federation", kā arī veicina jaunatnes tūrisma attīstību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!