Foto: DELFI
Igaunija ir pabeigusi savu daļu sākotnējā "Rail Baltica" projektā un tagad gaida aktīvāku Latvijas iesaistīšanos, sestdien intervijā laikrakstam "Diena" sacīja Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

"Mēs esam pieņēmuši lēmumu attiecībā par augsta ātruma "Rail Baltica" otrās fāzes projektu Ziemeļi–dienvidi, katrā ziņā ir veikta nepieciešamā priekšizpēte, mums ir demonstrēta pietiekami konkrēta ieinteresētība par šo projektu no Eiropas Komisijas, Polijas un Lietuvas valdībām. Jums bija vēlēšanas, tagad gaidīsim jūsu aktīvāku iesaistīšanos," sacīja Igaunijas prezidents.

Viņš uzsver, ka nākamais solis būs organizēt kopējās attīstības kooperāciju, iesaistot jau konkrētas kompānijas, kas to darīs Baltijas valstīs, kā arī Polijas puses dalībniekus, jo "visa ideja ir saslēgt mūsu dzelzceļa infrastruktūru ar Eiropas dzelzceļu". "Šī tiešām ir mūsu prioritāte – caur Varšavu iekļauties Eiropas transporta infrastruktūrā," apgalvo Ilvess.

Vaicāts, vai šo projektu redz tikai kā Baltijas savienojumu ar Eiropu vai arī kā zināmu vidutāju Krievijas savienojumos ar Eiropu, Igaunijas prezidents pauda šaubas, ka Krievijai vajag kādu starpniecību. "Krievi visu dara paši bez vidutājiem. Viņi runā angliski, viņiem ir tiešie lidojumi… priekš kam mēs viņiem esam vajadzīgi?" retoriski vaicā Ilvess.

To, ar kādām kravām varēs piepildīt šo dzelzceļu, parādīs "mūsu biznesa plāna priekšizpēte," uzskata Ilvess. "Ir, protams, cena par savienojamību ar Eiropu, un Igaunija ir gatava maksāt šo cenu," apgalvo Igaunijas prezidents.

Viņš norāda: "Ja mēs visas savas kalkulācijas būvētu tikai uz cerībām par peļņu, mēs daudzas lietas tā arī nekad neizdarītu. Piemēram, ir daudz dārgāk uzturēt igauņu, latviešu un lietuviešu valodu nekā kaut kādu vienu valodu, bet mēs maksājam par to."

Runājot par Baltijas valstu sadarbību, Ilvesa pozīcija esot, "ka mēs mērām sadarbības līmeni ļoti materiālās kategorijās - cik mēs investējam un cik mēs esam gatavi investēt kopējos projektos".

"Mūs ļoti interesē būvēt kopējus infrastruktūras modeļus. Un, ja mēs tos būvējam, tie būs reāli ieguldījumi no visām iesaistītajām valstīm. Ziniet, tas nav tikai dziedāt – Latvija, Igaunija, Lietuva vienmēr kopā –, bet gan reāla nauda, kaut kas taustāms," norāda Igaunijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!