Foto: F64
Gada laikā visu triju Baltijas valstu galvaspilsētu veikalos ir būtiski pieaugusi cukura cena – Tallinā par 45%, Viļņā par 30% un Rīgā par 26%, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) informācija.

Tallinā cukura cena 2011.gada decembrī sasniedza 1,32 eiro par kilogramu (0,924 lati), Viļņā 1,17 eiro (0,819 lati) un Rīgā 1,25 eiro (0,875 lati).

Savukārt vislielākais cenu samazinājums visās trijās Baltijas valstīs bija baltajiem galviņkāpostiem. Tallinā kāpostu cena samazinājās par 59%, Viļņā par 54%, Rīgā par 36%. Gandrīz tikpat būtiski cenas samazinājās arī sīpoliem – Tallinā par 56%, Rīgā par 52% un Viļņā par 39%.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe norāda, ka cukura cena pagājušā gadā pasaulē pieauga, līdz ar to, tas kļuva dārgāks arī Baltijā.

Tomēr Gulbe norāda, ka cukura ražošanas apjomi pasaulē pieauga par aptuveni 4% un jau otro gadu pēc kārtas pārsniedza patēriņa apjomus. "Tāpēc cukura cenai Baltijā arī vajadzētu vai nu samazināties vai vismaz nepalikt dārgākai," uzskata Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!