Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Rīgas domnieka Olafa Pulka (V) vietā darbam Rīgas brīvostas valdē plāno virzīt bezpartejisku uzņēmēju organizāciju pārstāvi, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

Šim amatam piemērotāko kandidātu izvēlēsies konsultāciju procesā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Ārvalstu investoru padomi Latvijā.

Ministrs aicinājis uzņēmēju organizācijas līdz piektdienai sniegt savus ieteikumus par piemērotām kandidatūrām šim amatam, kā arī galvenajiem uzdevumiem un jautājumiem, pie kuriem Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvim Rīgas brīvostas valdē jāstrādā.

"Ņemot vērā brīvostu lielo nozīmi Latvijas ekonomikā un uzņēmējdarbības vides veidošanā, uzskatu, ka darbam brīvostu valdēs nepieciešams virzīt arī uzņēmēju pārstāvjus. Līdzīgs modelis labi darbojas Liepājas ostā. Tāpat ir ļoti būtiski publiskot potenciālā Rīgas brīvostas valdes locekļa veicamos uzdevumus, lai izvairītos no spekulācijām par centieniem "privatizēt ostas" vai kā citādi traucēt ostu veiksmīgu darbību," skaidro Pavļuts.

Uzņēmēju organizācijām kandidātus lūgts ieteikt, ņemot vērā Pavļutu ekonomikas ministra amatā deleģējošās Reformu partijas iepriekš definētos kritērijus.

Kandidātam jābūt ar augstāko izglītību vadības disciplīnās, jurisprudencē, finanšu vadībā, ekonomikā vai citā radniecīgā jomā. Tāpat brīvostas valdes locekļa amata pretendentam jābūt vismaz piecu gadu pieredzei jurisprudencē, ekonomikā, uzņēmējdarbībā vai organizāciju vadību saistītās jomās. Pieredze ostu, tranzīta un loģistikas jautājumos uzskatāma par priekšrocību. Vēl amata kandidātam jābūt labai reputācijai.

Pēc uzņēmumu organizāciju priekšlikumu saņemšanas tos apkopos un izvērtēs. Plānots, ka uzņēmēju ieteiktais Rīgas brīvostas valdes locekļa amata kandidātu apstiprināšanai Ministru kabinetā varētu virzīt jūnija pirmajās nedēļās.

Vienlaikus ekonomikas ministrs aicinājis lielākās uzņēmēju organizācijas sagatavot un iesniegt savu redzējumu par uzlabojumiem Latvijas ostu turpmākajā darbībā, jo līdztekus pozitīvajām ziņām par ostu darbības rādītāju uzlabošanos jau ilgstošā laika periodā brīvostu darbību Latvijā pavada arī regulāri skandāli un aizdomas par nevienlīdzīgiem spēles noteikumiem dažādiem uzņēmējiem, skaidro Grūbe.

Apkopotie priekšlikumi ostu darbībai Satiksmes ministrijai un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā iesniegs līdz jūnija vidum.

Pavļuta preses sekretāre atzīmē, ka LDDK un LTRK organizācijas ir lielākās un nozīmīgākas uzņēmēju apvienības Latvijā, ar kurām EM regulāri un cieši sadarbojas dažādos ekonomiskās politikas jautājumos.

Jau vēstīts, ka EM pašreizējam pārstāvim Rīgas brīvostas valdē Pulkam šā gada 8.maijā beidzās pilnvaru termiņš ostas valdes amatā. Pavļuts licis noprast, ka Pulku atkārtoti nevirzīs Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā. Ministrs vēlējās Pulka nomaiņu jau šā gada sākumā, jo bija nemierā ar viņa darbu pretrunīgajā Spilves pļavu iznomāšanas lietā, kurā osta iznomāja zemi ar ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu saistītajai firmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!