Foto: F64
Lielāka daļa uzņēmēju uzsāk savu biznesu, lai kļūtu neatkarīgāki. Neatkarību par galveno uzņēmējdarbības motivāciju atzinuši 36%, bet 25% to pētījuma dalībnieku, kas par galveno motivatoru nosaukuši iespēju vairāk nopelnīt, liecina "Ernst & Young" publiskotais pētījuma ziņojumu "Efektīvas uzņēmējdarbības globālā atskaite. 2011. gads".

Valstīs ar zemākiem ienākumiem, piemēram, Krievijā, Rumānijā vai Brazīlijā, šie rādītāji ir gandrīz tieši pretēji.

Pētījums atklāj, ka Ziemeļeiropas uzņēmēji nebaidās no iespējas piedzīvot neveiksmes sava biznesa sākšanā, kas nav raksturīgi Dienvideiropiešiem. Rietumeiropas uzņēmēji, savukārt, visvairāk no visiem pētījuma dalībniekiem min neatkarību kā galveno sava biznesa uzsākšanas motivatoru, kas, piemēram, nav raksturīgi Tuvējo Austrumu uzņēmējiem, kuri augstākus ienākumus uzskata par galveno motivāciju.

"Ernst & Young" partneris Guntars Krols norāda, ka "Latvijai būtu svarīgi līdzināties Ziemeļvalstīm to pozitīvajā attieksmē pret iespējamām neveiksmēm uzņēmējdarbībā". "Neviens bizness nav bez riska un ir būtiski, ka sabiedrība labvēlīgi attiecas pret tiem, kuriem kāds biznesa projekts neizdodas. Tas mazina barjeras uzsākt uzņēmējdarbību un rada daudz dinamiskāku uzņēmējdarbības vidi, vairāk iespēju izveidot jaunas darba vietas un arī augstāku pašcieņu cilvēku vidū," norāda Krols.

Aptaujā konstatēts, ka uzņēmēji, kas sasniedz straujāko sava biznesa pieaugumu (prognozētais pieaugums virs 20% gadā), parasti uzsāk uzņēmējdarbību vecumā no 26 līdz 45 gadiem.
Gandrīz trešdaļai straujas izaugsmes uzņēmēju valstīs ar augstiem ienākumiem ceturtdaļa vai vairāk klientu ir starptautiskie klienti. Jaunattīstības tirgos šis skaitlis samazinās līdz 18%.

Lai gan gandrīz 10% aptaujas dalībnieku bija uzņēmēji, ļoti nedaudzi no viņiem bija sasnieguši augstu vai pat mērenu izaugsmes tempu. Tikai 3 no katriem 1000 aptaujātajiem bija nodibinājuši uzņēmumu, kas sasniedzis augstus izaugsmes tempus. Tomēr nākamo piecu gadu laikā augstas izaugsmes uzņēmēji cer izveidot 3 līdz 15 reizes vairāk darba vietu nekā lēnas izaugsmes uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!