Foto: EPA/LETA
Eiro zonas valsts Portugāles valdība ir panākusi "labu vienošanos" par aizdevumu uz trim gadiem 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) apmērā no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF), otrdienas vakarā paziņoja premjerministrs Žozē Sokratišs.

"Es gribētu paziņot Portugāles tautai, ka valdība šodien ir panākusi vienošanos ar starptautisko institūciju pārstāvjiem par finansiālā atbalsta programmu mūsu valstij," televīzijas uzrunā sacīja Sokratišs. "Valdība ir panākusi labu vienošanos, kas aizstāv Portugāli," viņš piebilda.

Premjera kanceleja vēlāk paziņoja, ka Portugāle lūdz ārēju palīdzību 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) apjomā saskaņā ar šo programmu.

Eiropas Centrālās bankas (ECB), ES un SVF amatpersonas jau divas nedēļas ir pavadījušas Lisabonā, apspriežot finansiālās glābšanas paketes nosacījumus.

Sokratišs sacīja, ka šis plāns paredz vieglākus mērķus budžeta deficīta samazināšanā Portugālei, kur šogad ir gaidāma iekšzemes kopprodukta samazināšanās taupības pasākumu īstenošanas dēļ.

"Tā ir trīs gadu programma, kas nosprauž pakāpeniskākus deficīta samazināšanas mērķus: līdz 5,9 procentiem [no IKP] šogad, 4,5 procentiem 2012.gadā un trim procentiem 2013.gadā," sacīja premjerministrs.

Sokratišs nesniedza sīkākas ziņas par to, kā šie mērķi tiks īstenoti, un sacīja, ka ir vajadzīgas "konsultācijas" ar opozīcijas partijām.

Portugāle aprīlī bija spiesta lūgt starptautisku aizdevumu, kad Sokratiša valdība atkāpās un Portugāles taupības pasākumu ceturtās kārtas noraidīšana sadārdzināja tās aizņemšanās iespējas.

SVF otrdienas vakarā uzsvēra, ka vienošanās ir jāapstiprina arī galvenajām opozīcijas partijām.

Portugāle ir trešā eiro zonas valsts, kas lūgusi starptautisku aizdevumu savas ekonomikas glābšanai, pēc Grieķijas un Īrijas, kuras to izdarīja pērn.

Portugāle agrāk plānoja samazināt budžeta deficītu līdz 4,6% no IKP šogad, 3,0% no IKP 2012.gadā un 2,0% no IKP 2013.gadā. Šo mērķu sasniegšanas iespējamība tika apšaubīta, kas nacionālais statistikas birojs aprīlī paziņoja, ka budžeta deficīts 2010.gadā bijis 9,1% no IKP - virs valdības plānotajiem 7,3%.

ES noteikumi paredz, ka dalībvalstīm jāsaglabā budžeta deficīts ne lielāks par 3,0% no IKP.

Portugāles valsts parāds ir 160,4 miljardi eiro (112,7 miljardi latu) jeb 93% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!