Foto: Itar-Tass/Scanpix
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien laboja otrreizējai caurlūkošanai nodotos grozījumus Valsts robežas likumā, paredzot iespēju autopārvadātāju "elektroniskās rindas" administrētāju izvēlēties no plašāka potenciālo privātpersonu loka.

Saeimas Preses dienests portālu "Delfi" informēja, ka iepriekš Saeimas pieņemtajos Valsts robežas likuma grozījumos bija noteikts, ka šīs elektroniskās rindas uz Latvijas un Krievijas robežas administrēšanu varēs deleģēt autopārvadātāju profesionālajai organizācijai, kas Latviju pārstāv Starptautiskajā autopārvadātāju savienībā.

Šādam formulējumam iebilda Valsts prezidents Andris Bērziņš, nododot likumu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas un juridiskajos jautājumos Edgars Pastars trešdienas sēdē atzīmēja, ka iepriekš nebija izvēlēts labākais juridiskais risinājums, jo minētajām pazīmēm Latvijā atbilst tikai viena organizācija.

Saeimas atbildīgās komisijas sagatavotais priekšlikums papildina iepriekš atbalstīto normu par kravas auto elektroniskās reģistrēšanās rindu organizēšanas uzticēšanu Satiksmes ministrijai (SM), nosakot, ka ministrija ar līgumu šo uzdevumu var deleģēt privātam partnerim.

Valsts prezidenta padomnieks atzinīgi vērtēja komisijas sagatavoto priekšlikumu, kas nosaka, ka SM elektronisko rindu administrēšanu var deleģēt privātpersonai, bet savukārt Ministru kabinets nosaka kārtību un noteikumus, kādā veicama šī deleģēšana.

Ar grozījumiem Valsts robežas likumā plānots atvieglot Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanu kravas automašīnām. Kravas auto vadītājiem Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanai būs iespēja pieteikties elektroniski, tā izvairoties no ilgstošas dīkstāves pierobežā. Pieteikšanos elektroniskai robežšķērsošanas rindai plānots uzsākt ar 2012.gada 1.jūliju.

Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā otrreizējā caurlūkošanā vēl jāskata Saeimai.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents likumu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā nodeva janvāra otrajā pusē pēc vairāku komersantu lūguma, jo likums ierobežojot godīgu konkurenci un neatbilstot sabiedrības interesēm.

Likuma grozījumi paredzēja pārvaldes uzdevumu deleģēt profesionālai organizācijai, kas Latviju pārstāv Starptautiskajā Autopārvadātāju savienībā. Šādām pazīmēm atbilst tikai biedrība "Autopārvadātāju asociācija "Latvijas auto". Valsts pārvaldes iekārtas likums un līdzšinējā prakse neaizliedz likumā noteikt, ka pārvaldes uzdevums var tikt deleģēts konkrētam un likumā nosauktam tiesību subjektam, tai skaitā biedrībai.

Tomēr šāda rīcība nebūtu jāuztver kā pamatprincips, bet gan izņēmums," uzsvērts prezidenta vēstulē un vienlaikus izteikts secinājums, "lai arī Valsts pārvaldes iekārtas likums neprasa rīkot konkursu, lai noskaidrotu, ar ko slēdzams deleģēšanas līgums, valsts pārvaldei būtu jāievēro labas pārvaldības princips un jārīko konkurss tad, kad tas nepieciešams. Par konkursa nepieciešamību norādījusi arī Satiksmes ministrija 2011.gada 23.marta atbildes vēstulē vienam no komersantiem, kurš lūdza likuma otrreizēju caurlūkošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!