Foto: LETA
Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē bez debatēm un balsojuma nodeva skatīšanai komisijās valdības iesniegtos grozījumus Aizsargjoslu likumā, kas paredz, ka aizsargjoslas platumam ap vēja elektrostacijām būs jābūt 1,5 reizes lielākai nekā elektrostacijas augstumam no zemes virsmas līdz būves augstākajam punktam.

Likuma grozījumu izstrādātāja Ekonomijas ministrija (EM) skaidro, ka likumprojekta mērķis ir radīt saprotamu un nepārprotamu regulējumu drošības aizsargjoslas noteikšanai ap vēja elektrostacijām, kā arī precizēt termina "vēja elektrostacija" lietošanu atbilstoši vispārējai praksei.

Līdz šim nebija precīzi definēts, kā nosaka vēja elektrostacijas augstāko punktu. Projekts paredz, ka vēja elektrostacijām ar horizontālu rotācijas asi augstākais punkts ir augstums, ko sasniedz rotora spārns, un vēja elektrostacijām ar vertikālo rotācijas asi augstākais punkts ir vienāds ar rotora ass augstumu vai spārna augstumu atkarībā no vēja elektrostacijas modeļa.

Aizsargjoslas platumam ap vēja elektrostacijām būs jābūt 1,5 reizes lielākam nekā elektrostacijas augstumam no zemes virsmas līdz būves augstākajam punktam.

Tiesa, nosacījumu par aizsargjoslas platumu neattieksies uz tām vēja elektrostacijām, kas jau uzbūvētas vai kurām ir izstrādāti un ir spēkā esoši detālplānojumi, akceptēti tehniskie projekti vai saņēmušas būvatļauju. Tomēr, ja šādi komersanti mainīs vēja elektrostacijas augstumu, piemēram, mainot elektrostacijas jaudu, tad tiem būs piemērojams regulējums par aizsargjoslas platumu.

Tas nepieciešams, jo nav pieļaujama nevienlīdzīga attieksme pret tiem, kas vēja elektrostaciju būvniecību plāno un tiem, kas tādas jau ir uzbūvējuši un vēlas palielināt elektrostacijas jaudu.

Pretējā gadījumā, palielinot vēja elektrostacijas augstumu esošām stacijām, aizsargjosla var tikt samazināta tik tālu, ka tā var nonākt pretrunā ar Aizsargjoslu likuma mērķi, kas paredz nodrošināt cilvēku un vēja elektrostaciju tuvumā esošo objektu drošību vēja elektrostaciju ekspluatācijas laikā un iespējamo avāriju gadījumā ap vēja elektrostacijām ar jaudu lielāku par 20 kilovatiem.

EM grozījumu nepieciešamību skaidro ar iedzīvotāju negatīvo attieksmi pret vēja elektrostaciju parku būvniecību piekrastē. Cilvēki apstrīd vides institūciju izdotus lēmumus attiecībā uz šādu objektu būvprojektēšanu, cenšas bremzēt šādu projektu īstenošanu un pauž savu satraukumu par to, ka vēja elektrostacijas tiek būvētas dzīvojamo māju tiešā tuvumā.

Ministrijā norāda, ka patlaban Latvijā pastāvošais regulējums neaizsargā cilvēku un viņa veselību un nerada šķēršļus pašvaldībām plānot pat vairākus vēja parkus un ka vienīgais ierobežojums attiecībā pret cilvēku veselību un drošību ir tikai aizsargjoslas attāluma ievērošana un konkrētās elektrostacijas radītās trokšņu pārsniegumu zonas attāluma ievērošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!