Foto: DELFI

Otrdien "Statoil" degvielas uzpildes stacijās 98.markas benzīna cena pārsniegusi psiholoģisko lata robežu un viens litrs degvielas maksā 1,009 latus, liecina uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija.

Vēl otrdienas rītā par pussantīmu pieaugušas benzīna un dīzeļdegvielas cenas "Statoil" degvielas uzpildes stacijās. 95.markas benzīns maksā 97,4 santīmus, savukārt dīzeļdegviela - 96,9 santīmus.

"Neste" un "Lukoil" degvielas uzpildes stacijās no rīta cenas vēl nebija mainītas. "Neste" benzīns maksāja 96,2 santīmus, bet dīzeļdegviela - 95,7 santīmus, savukārt "Lukoil" benzīna litra zemākā cena ir 94,5 santīmi, bet dīzeļdegvielas - 94,8 santīmus.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use uzskata, ka 98. markas benzīna cenas pieaugums virs lata robežas daudziem autobraucējiem liks pārdomāt savus braukšanas paradumus. "Savā ziņā šis ir psiholoģisks, simbolisks slieksnis," komentē eksperte. Viņa norāda, ka izdevumi transportam ir viena no lielākajām ģimenes budžeta sastāvdaļām, nākamā aiz pārtikas un mājokļa, tāpēc ģimenes degvielas izmaksu pieaugumu izjūt ļoti būtiski.

Atbilstoši institūta aprēķiniem benzīna cenas pieaugums par 10-12 santīmiem pēdējos trīs gados novērots katru gadu. Tas nozīmē, ka ģimenes, kas mēnesī patērē 50 litrus degvielas, nemainot savus braukšanas paradumus, pēc gada par benzīnu maksā par pieciem latiem mēnesī jeb 60 latiem gadā vairāk. Jau divus gadus pēc kārtas ikgadējā Institūta pētījumā par mājsaimniecību budžeta izmaiņām iedzīvotāji degvielas cenu kāpumu atzinuši par vienu no trīs notikumiem, kas gada laikā visbūtiskāk ietekmējis ģimenes finanses.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktā autobraucēju aptauja jau pērnā gada vasarā atklāja, ka savus auto izmantošanas paradumus pēdējā gada laikā bija mainījušas divas trešdaļas Latvijas ģimeņu, kurām pieder automašīna. Gandrīz puse autobraucēju norādīja, ka viņi pēdējā gada laikā ar savu auto bija sākuši braukt retāk vai mazākus attālumus, bet no atsevišķiem braucieniem atteikušies pilnībā.

Tikai 15% apaujas dalībnieku norādīja, ka gadījumā, ja degvielas cena sasniegs vienu latu litrā, viņu ģimenes auto izmantošanas paradumi nemainītis. Divi no katriem trim iedzīvotājiem atzina, ka šādā gadījumā rūpīgāk izvērtēs katra brauciena nepieciešamību un no atsevišķiem braucieniem atteiksies pilnībā. Diezgan bieži iedzīvotāji arī norādīja, ka turpmāka degvielas cenu pieauguma gadījumā izvēlēsies alternatīvus pārvietošanās līdzekļus (sabiedriskais transports, vasarā - velosipēds). Tikpat daudzi norādīja, ka sāks iegādāties nelegālo degvielu.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, ģimenes, kas iegādājas degvielu pašas (izmaksas nesedz darba devējs), vidēji mēnesī tam tērē 76 latus, bet automašīnas uzturēšanai un apkopei (remontiem, apdrošināšanai, tehniskajai apskatei, stāvlaukumiem u.c.) tērē 358 latus gadā jeb aptuveni 30 latus mēnesī. Tātad Latvijas ģimenei, kurai pieder auto, izdevumi par to ir vidēji 106 lati mēnesī. Vēl 19% mājsaimniecību, kurām ir automašīna, veic arī līzinga maksājumus, vidēji – 129 latus mēnesī. Līdz ar to šīm ģimenēm mēneša izdevumi par auto vidēji sasniedz pat 235 latus.

Jau ziņots, ka janvārī degvielas cenas četras reizes sasniedza jaunus rekordus. Janvāra nogalē "Latvija Statoil" un "Neste Latvija" atkal palielināja cenas 95.markas benzīnam Rīgā, un benzīna cenas sasniedza kārtējo, nu jau ceturto rekordu pēdējā mēneša laikā, strauji tuvojoties psiholoģiskajai barjerai "lats par litru".

16.janvārī degvielas cenas palielinātas attiecīgi par 0,6 un 0,3 santīmiem litrā, kad "Latvija Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās 95.benzīna cena sasniedza 96,9 santīmus par litru. 20.janvārī tā bija jau 0,974 santīmi par litru. Dīzeļdegvielas cena kopš pirmdienas nav mainījusies – tā maksā 97,9 santīmus litrā.

"Neste Latvija" automātiskajās degvielas uzpildes stacijās 95.benzīna cena darba nedēļas laikā pieauga no 95,7 santīmiem līdz 96,2 santīmiem par litru. Dīzeļdegvielas cena kopš pirmdienas kāpuma nav mainījusies – tā maksā 96,7 santīmus litrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!