Foto: LETA
Ministru kabinets slēgtajā sēdē otrdienas pēcpusdienā vienojās konsolidēt nākamā gada budžetu 122 miljonu latu apjomā, pēc valdības sēdes žurnālistiem pavēstīja ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V). Pēc viņa teiktā, tāds konsolidācijas apjoms "ar rezervi" ļaus sasniegt nākamā gada budžeta deficītu - 2,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valdības galva gan atzina, ka konsolidācijas summa vēl jāsaskaņo ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem, ar kuriem vēl notiks sarunu turpinājums. Ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju jāsaskaņo gan minētā konsolidācijas summa, gan atsevišķi konsolidācijas pasākumi.

28,7 miljonus latu no kopējās konsolidācijas summas paredzēts nodrošināt ar lielākiem nodokļu ieņēmumiem, bet pārējo summu iecerēts iegūt izdevumu mazināšanas daļā un citādi, žurnālistiem preses konferencē atklāja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Konsolidāciju ar nodokļu ieņēmumiem nodrošinās, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN). Palielinot ar šo nodokli apliekamo objektu loku, nākamgad iecerēts papildu iekasēt 0,5 miljonus latu. 26,7 miljonus latu ieņēmumu daļā iecerēts gūt ar nodokļu administrēšanas uzlabošanu, piemēram, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas kārtību par metāllūžņiem. Savukārt 1,5 miljonus plānots papildus iegūt, palielinot azartspēļu nodokli spēļu automātiem un galdiem.

Savukārt izdevumu daļā 47,8 miljonus latu paredzēts nodrošināt ar tēriņu samazināšanu dažādās jomās.

Piemēram, par pieciem miljoniem latu paredzēts samazināt finansējumu sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Tai skaitā trīs miljonu latu apmērā tiks mazināta valsts finansējuma daļa starppilsētu maršrutiem, bet par diviem miljoniem latu - pašvaldību finansējuma daļa vietējiem reģionālajiem maršrutiem. Samazinājums tiks īstenots, optimizējot pārvadājumu apjomu un pārskatot atsevišķas izdevumu pozīcijas, skaidro Finanšu ministrijā (FM).

Par 150 000 tiks samazināta dotācija lidostai "Rīga" tās aviācijas drošības, glābšanas un medicīniskās palīdzības budžeta programmai.

Finansējums auto ceļu uzturēšanai nākamgad tiks samazināts par desmit miljoniem latu. Par pieciem miljoniem plānots samazināt finansējumu valsts saimniecībā esošajiem ceļiem un par tikpat - pašvaldību, skaidro FM, uzsverot, ka 2011.gada budžeta konsolidācijā finansējums pašvaldību ceļiem tika saglabāts 2010.gada līmenī.

Resursu samazinājumu auto ceļiem, pēc finanšu ministra sacītā, kompensēs pieejamie līdzekļi Eiropas Savienības fondos, kur šim mērķim nauda līdz šim pilnībā netiek izmantota, teica Vilks.

Saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu kavēšanos objekta celtniecībai nākamgad būs nepieciešams tērēt par 2,5 miljoniem latu mazāk nekā iepriekš plānots. Līdz ar to šī izdevumu daļa pāries uz 2013.gadu, radot ietaupījumu nākamā gada budžetā, klāstīja Vilks.

Vēl par nedaudz vairāk kā miljonu latu iecerēts samazināt Izglītības un zinātnes ministrijas tēriņus valsts galvoto aizdevumu atmaksai Latvijas Nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" un Tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijas projektu īstenošanai.

Tāpat valdība lēma ierobežot pašvaldību aizņemšanās iespējas par 20 miljoniem latu. Patlaban pašvaldības drīkst aizņemties 50 miljonus latu, un šī iespēja tiek izmantota minimāli, teica ministrs.

Ņemot vērā, ka atsevišķi Aizsardzības ministrijas (AM) kuģu iepirkumi realizēti šajā gadā, par 5,6 miljoniem latu nākamgad samazināsies tēriņi nākamgad. AM izdevumus plānots cirpt vēl par miljonu latu, par šo summu samazinot Nacionālo bruņoto spēku plānotos tēriņus precēm un pakalpojumiem.

Vēl 1,22 miljonus latu budžeta konsolidācijā nodrošinās Iekšlietu ministrija, samazinot izdevumus ilgtermiņa saistībām, liecina FM sniegtā informācija. Savukārt 6,5 miljonus latu iecerēts ietaupīt uz lauksaimnieku rēķina, samazinot valsts līdzfinansējumu papildu valsts tiešmaksājumiem nākamgad.

Savukārt atlikušo konsolidāciju 45,5 miljonu latu apmērā nodrošinās emisijas kvotu pārdošana par 23,8 miljoniem latu. Vēl 3,4 miljonus latus iecerēts gūt papildu ieņēmumos no fotoradariem. Finansējuma samazinājums sociālās drošības tīklam ļaus ietaupīt 15,5 miljonus latu, bet tēriņu samazinājums veselības jomā - 2,7 miljonus latu.

Atalgojumu valsts sektorā strādājošajiem nākamgad nav plānots mazināt, piebilda Vilks.

Pašvaldības nākamgad līdzšinējo 82% vietā saņemšot 80% no iedzīvotāja ienākuma nodokļa ieņēmumiem, tanī pat laikā valsts turpinās līdzšinējā apmērā finansēt garantēto minimālo ienākumu trūcīgajiem. Pašvaldības šajā konsolidācijā cietīs maz, to tēriņi tiks samazināti vien par trim miljoniem latu, piebilda finanšu ministrs.

Viņaprāt, valdības otrdien atbalstītā konsolidācijas pasākumu pakete ir "konservatīvs piedāvājums, kam nevajadzētu negatīvi ietekmēt tautsaimniecību". Konsolidācija 122 miljonu latu apmērā ļaušot nodrošināt budžeta deficītu pat ļoti tuvu 2% no IKP. "Mums nav nepieciešama liela konsolidācija. [..] Ir pietiekoši labs piedāvājums un, cerams, aizdevēji akceptēs," teica finanšu ministrs.

Premjers piebilda, ka aizdevēji pēc iepriekšējām sarunām uzsvēruši, ka konsolidācijas apmēram nevajadzētu būt daudz mazākam par 150 miljoniem latu. Sarunas ar aizdevējiem paredzētas trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!