Foto: F64
Eiropas pētnieku apskatā par nodokļu sistēmām ES valstīs noteikts datums katrai dalībvalstij, kad tās iedzīvotāji beidz savus ienākumus atdot valstij un sāk pelnīt sev, un Latvijā šis datums ir 25.jūnijs – vēlāk nodokļus valstij beidz maksāt tikai 7 ES valstīs, liecina pētījuma rezultāti.

"Nodokļu brīvības dienu" kalendārā redzams datums, kad vidusmēra nodokļu maksātājs katrā Eiropas Savienības dalībvalstī sāk pelnīt tikai sev.

Kalendārs ir balstīts uz piektdien klajā nākušo pētījumu par "nodokļu brīvības dienām", kurā pētījuma autori salīdzinājuši nodokļu politiku 27 ES dalībvalstīs un noteikuši datumu, kad katras dalībvalsts vidusmēra strādnieks sāk pelnīt tikai sev un beidz savus ienākumus atdot valstij, informēja Eiropas Parlamenta Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas politiskais padomnieks Rolands Pētersons.

Rezultāti liecina, ka Latvijā vidusmēra strādnieks sāks pelnīt sev un savus ienākumus neatdos nodokļos valstij tikai pēc Jāņu brīvdienām - 25. jūnijā.

Pētījumu veica Eiropas konservatīvā domnīca "New Direction – The Foundation for European Reform"(tā patronese ir Mārgareta Tečere) kopā ar sadarbības domnīcam Latvijā - Sabiedrības Domas Attīstības Centru "Domā"- un "Institut Economique Molinari".

"Pašlaik Latvijā "nodokļu brīvības dienas" sākas pārāk vēlu, bet reizē ir apsveicami, ka notiek virzība uz pareizo pusi," uzskata Eiropas Parlamenta deputāts un "Domā!" biedrs Roberts Zīle (NA).

Pētījuma autori arī nonākuši pie secinājuma, ka vidusmēra strādniekam kopējais nodokļu slogs Eiropas Savienībā kopumā gada laikā ir pieaudzis - 2011. gadā tie bija 44,23%, bet šogad jau 44,89%.

Tāpat pētījumā secināts, ka kopējais nodokļu slogs ir augstāks valstīs ar izlīdzināto nodokļu sistēmu (46,2%), kamēr valstīs, kurās ir progresīvie nodokļi, tas ir zemāks (44,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!