Foto: LETA

Finanšu ministrija piedāvās jau šī gada vidū samazināt pievienotās vērtības nodokli no 22% līdz 21%, bet nākamgad arī iedzīvotāju ienākuma nodokli pazemināt no pašreizējiem 25% līdz 24%, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Vilks stāstīja, ka PVN likmes pazemināšana samazinās budžeta ieņēmumus par aptuveni 40 miljoniem latu, taču pašreizējā situācija liecina, ka to var darīt. "Uz to varam iet, nemainot ambīcijas mazināt budžeta deficītu," sacīja Vilks.

Viņš gan norādīja, ka PVN varēs samazināt, slēdzot līgumu ar tirgotājiem par attiecīgu cenu pazemināšanu, pretējā gadījumā nodokļa samazināšanai nebūšot jēgas. Vilks skaidroja, ka cenu samazināšanu varēs pārbaudīt cenu monitoringā, ko nodrošinās Finanšu ministrija. Tā būs informācijas apmaiņa, un iedzīvotāji varēs arī iesniegt sūdzības, ja tirgotāji neievēros vienošanos. Turklāt cenas būs jānorāda arī eiro valūtā, gatavojoties eiro ieviešanai.

Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokli plānots par vienu procentpunktu mazināt nākamgad, palielinot arī ar nodokli neapliekamo minimumu no pašreizējiem 45 latiem līdz 60 latiem.

Vilks uzsvēra, ka Latvija pašlaik ir unikālā situācijā, jo citas Eiropas valstis tagad palielina nodokļus un samazina tēriņus, bet Latvija var paaugstināt izaugsmes prognozes un domāt par nodokļu samazināšanu.

Jau ziņots, ka, sākoties ekonomiskajai krīzei, valdība pakāpeniski palielināja un ieviesa jaunus nodokļus, lai nodrošinātu lielākus budžeta ieņēmumus. Kopš 2008.gada PVN likme tika palielināta no 18% līdz 22%.

Savukārt IIN likme tika palielināta no 25% līdz 26%, bet vēlāk atkal samazināta līdz 25%, savukārt sociālā nodokļa likme, ko maksā darba ņēmējs palielināta no 9% līdz aptuveni 11%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!