Foto: AFI
Kopumā šā gada pirmajos trīs mēnešos nodokļos ieņemts 112% no plānotā jeb par 20% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā periodā, un nodokļu ieņēmumu plāna pildīšanās vērtējama kā "ļoti, ļoti laba", intervijā "Latvijas radio" pauda Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nellija Jezdakova.
Kopumā gada pirmajā ceturksnī iekasēts 112% no plānotajiem ieņēmumiem, kas nozīmē, ka virs šogad plānotā pašlaik valsts budžets jau saņēmis 117 miljonus latu, lepojas VID vadītāja. Tendence iekasēt vairāk nekā plānots turpinās arī aprīlī. "Tas nozīmē, ka lielākā daļa nodokļu maksātāju savlaicīgi un brīvprātīgi maksā nodokļus," priecājas Jezdakova.

Vislabāk veicies ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanu - pirmos trīs mēnešos ieņemts 127% no plānotā. Sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas nonāk sociālajā budžetā, un no kurām atkarīgas pensijas, iekasētas 105% apjomā, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kurš nonāk pašvaldībām, izpilde ir 107,8%, skaitļus radiointervijā sauca Jezdakova.

Neliels kopējā budžeta katlā, bet ļoti labi iekasēts ir dienesta auto nodoklis - 140% pret plānoto, kas gan dod tikai 478 tūkstošus latu.

VID vadītāja gan ir skeptiska, vai labie nodokļu iekasēšanas rezultāti atspoguļo veiksmīgu cīņu pret aplokšņu algām - spriežot pēc iedzīvotāju ienākumu nodokļa pieauguma apjoma, drīzāk nodokļu pieaugums korelējot ar legālās algas pieauguma statistiku.

Jezdakova intervijā arī pauda nīgrumu pret uzņēmējiem, kas sūdzas par pārāk lielo VID pieļauto kļūdu apjomu un žurnālistiem, kas nepareizi interpretējot šādu informāciju. VID vadītāja skaidroja, ka 2011.gadā atcelti tikai 42 nodokļu auditu rezultāti, daļēji atcelti - 155. Ja domstarpības ar VID nonāk līdz tiesai, 80% lietu uzvar VID. "Vai kādam no Latvijas slaveniem advokātiem ir tāds vinnēto lietu procents?" retoriski jautāja Jezdakova.

„Delfi”, atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau vēstīja sīkāku izklāstu par nodokļu ieņēmumu izpildi šā gada martā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!