Foto: Edijs Pālens
Apliekot ar nekustamā īpašuma nodokli reliģisko organizāciju īpašumus, garāžas, palīgēkas un stāvvietas, kā arī atceļot nodokļa pieauguma ierobežojumus nākamgad valsts budžetā cer papildus iekasēt četrus miljonus latu.

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma nodokļa likumā, kas pēc Finanšu ministrijas (FM) aplēsēm dos papildu ieguvumu budžetā, taču izmaiņas vēl jāsaskaņo ar pašvaldībām un reliģiskām organizācijām.

No dzīvojamo māju mazu, līdz 25 kvadrātmetru platības palīgēku un garāžu aplikšanas ar nodokli 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības plānots iegūt 319 000 latu. FM skaidro, ka 84% šādu mazo palīgēku kadastrālā vērtība nepārsniedz 1000 latu.

Reliģisko organizāciju zemēm FM piedāvāja iemērot standarta nekustamā īpašuma nodokļa likmi – 1,5% no kadastrālās vērtības, bet ēkām – 0,2% no kadastrālās vērtības. Tas ļautu budžetam nākamgad iegūt 144 200 latu.

Apliekot ar nodokli inženierbūves – transportlīdzekļu maksas stāvlaukumus, piemērojot nodokļa likmi 1,5% nodokļa ieņēmumu pieaugums 2012.gadā būs 23 200 lati, prognozē FM.

Tāpat nākamgad atcels nodokļa pieauguma "griestus", kas līdz šim bija 25% un pasargāja iedzīvotājus no strauja nodokļa sloga kāpuma, ja viņu īpašumiem ievērojami pieauga kadastrālā vērtība. Taču pašvaldībām nākamgad būs iesēja noteikt nodokļa pieauguma ierobežojumu pēc saviem ieskatiem.

FM pieļauj, ka pašvaldības, kurās pēc 25% paaugstinājuma atlikušais vidējais maksājums līdz pilna nodokļa summai nepārsniegs 25%, izšķirsies nepiemērot ierobežojumus vispār. Kopumā līdz ar "griestu" atcelšanu budžets varētu papildus saņemt 3,5 miljonus latu, paredz FM.


Tāpat valdības atbalstītās izmaiņas likumā paredz noteikt, ka ar nodokli netiks apliktas sociālās dzīvojamās mājas un sociālie dzīvokļi, jo nekustamā īpašuma nodokli par šiem nekustamajiem īpašumiem sedz pašvaldība.

Savukārt 2013.gadā iecerēts tukšajām, neizīrētajām juridiskajām personām piederošajām dzīvojamām mājām piemērot nodokļa likmi 1,5% no kadastrālās vērtības, lai veicinātu īres tirgus attīstību.

No 2013.gada pašvaldībām arī paredzētas tiesības lemt par piemērojamo nodokļa likmi likumā noteiktā likmes intervāla robežās. Vēl ar 2013.gadu pašvaldībām tiek deleģētas tiesības īpašos gadījumos, izvērtējot konkrēta nodokļa maksātāja sociālo situāciju un maksātspēju, lemt par nodokļa maksājumu atlikšanu līdz nekustamā īpašuma tiesību pārejai citai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!