Foto: Valsts policija
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja 2012.gada valsts budžeta paketē ietilpstošos grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas nākamgad ieceļotājiem no Krievijas un Baltkrievijas ļaus, nemaksājot nodokļus, ievest valstī akcīzes preces tikai reizi nedēļā, nevis reizi dienā, kā tas bija līdz šim.

Par grozījumiem nobalsoja 56 koalīcijas deputāti, bet pret bija 40 opozicionāri.

Pašlaik no trešajām valstīm, nemaksājot nodokļus, reizi dienā drīkst ievest 40 cigaretes, litru degvīna un aptuveni 90 litrus degvielas (standarta degvielas tvertne un 10 litri kannā). Ievedot šādu "komplektu", var ietaupīt nodokļos aptuveni 44 latus.

Saeimas atbalstītie grozījumi likumā par akcīzes nodokli paredz, ka turpmāk bez nodokļiem akcīzes preces drīkstēs ievest reizi nedēļā. FM norāda, ka no 5 līdz 30 reizēm mēnesī robežu šķērso aptuveni 270 cilvēki un viņi nesamaksātais akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis, ja persona vidēji 15 reizes mēnesī šķērsoja robežu, ir 662 lati. Savukārt, ierobežojot iespēju par ievestām precēm nemaksāt nodokli līdz četrām reizēm mēnesī, nesamaksātie nodokli būtu 177 lati. Līdz ar to ierobežojumi ļautu gadā iegūt 1,5 miljonus latu, lēš Finanšu ministrija (FM).

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem no Krievijas un Baltkrievijas vidēji mēnesī iebrauc Latvijā 43 500 cilvēki, no kuriem akcīzes preces vidēji ieved apmēram 85%.

FM uzskata, ka šādi ierobežojumi mazinās risku, ka tiek ļaunprātīgi izmantots likumā noteiktais atbrīvojums no akcīzes nodokļa.

FM atzīst, ka pēc likuma grozījumiem vietējās pierobežas satiksmes atļaujas turētājiem, lai ieceļotu Latvijā biežāk nekā vienu reizi septiņās dienās, būs jāizvēlas nevis īsākais un ērtākais ceļš caur tuvāko robežšķērsošanas vietu, bet gan ceļš uz robežšķērsošanas vietu ar muitas kontroli, ja viņiem būs deklarējamas akcīzes preces, par kurā būs jānomaksā akcīzes nodoklis.

Lai novērstu fizisko personu iespēju ieceļot Latvijā no trešajām valstīm caur vairākām robežšķēršošanas vietām un iespēju ievest akcīzes preces, nemaksājot akcīzes nodokli, biežāk kā reizi septiņās dienās, Valsts ieņēmumu dienests plāno izveidot Fizisko personu kontroles sistēmu.

Informāciju par robežas šķērsotājiem uzglabās Eksporta kontroles sistēmā, kuru papildinās ar Fizisko personu kontroli. Sistēmā plānots uzglabāt ziņas par fiziskas personas robežšķērsošanas faktu - personas datus, datumu, laiku, transportlīdzekli, ievesto akcīzes preču daudzumu, nodrošinot iespēju automātiski kontrolēt robežšķērsošanas regularitāti un riska profilu izveidi. Sistēmas īpašnieks būs Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde. Izmantot sistēmu varēs arī robežsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!