Foto: DELFI
Kopējā nodokļu parādu summa valstij 2011. gada 1. jūnijā ir 836,2 miljoni latu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie dati.

Nodokļu parādi salīdzinot ar datiem uz 1. maiju pieauguši par 18,6 miljoniem latu.

508,5 miljoni latu no tiem ir parādi valsts pamatbudžetam, 199,7 miljoni latu - parādi pašvaldību budžetam, savukārt sociālās apdrošināšanas iemaksu parādi ir 127,8 miljoni latu.

Liela daļa no šiem parādiem nevar tikt piedzīta. 27,6 miljoni latu no aktuālajiem nodokļu parādiem tiek uzskatīti par pašreiz nepiedzenamiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem, jo tie ir likvidējamo uzņēmumu parādi vai arī parādi, kuru piedziņu uzņēmēji apstrīdēja un tiesa vēl izskata šīs lietas.

486,1 miljons latu tiek uzskatīti par piedzenamiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem, taču 40% no tiem jeb 196,3 miljoni latu tiek uzskatīti par reāli nepiedzenamiem (iestājies piedziņas noilgums vai arī nav naudas un mantas, pret kuru vērst piedziņu). Tātad tikai 60% no aktuālajiem nodokļu parādiem jeb 289,8 miljoni latu tiek uzskatīti par reāli piedzenamiem.

Otra nodokļu parādu daļa ir parādi, kuriem pārtraukta nokavējuma naudas aprēķināšana. To vērtība ir 269,6 miljoni latu. Gandrīz visu šo summu ir parādā uzņēmumi, kas atzīti par maksātnespējīgiem. Saskaņā ar likumu par maksātnespēju nodokļu prasījumi pret maksātnespējīgiem uzņēmumiem tiek piedzīti pēc tam, kad apmierinātas nodrošināto kreditoru (hipotēku un ar tiesas spriedumu noteikto nodrošinājumu) prasības, tādēļ nodokļu summa pilnībā no maksātnespējīgajiem uzņēmumiem vairumā gadījumu netiks piedzīta pilnībā.

Kopumā vismaz trešdaļa no nodokļu parādiem jāuzskata par tādiem, kas nekad netiks piedzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!