Pieprasījums pēc Latvijas jaunajām piecu gadu obligācijām ir pārsniedzis piecus miljardus ASV dolāru, bet likme samazinājusies līdz 5,375–5,50%, otrdien pavēstīja informēts avots.

Sagaidāms, ka obligāciju laidiena apmērs būs viens miljards ASV dolāru – tādējādi jau pašlaik pieprasījums ir piecas reizes augstāks par sākotnēji paredzamo piedāvājumu viena miljarda ASV dolāru apmērā.

Jau vēstīts, ka Latvija piedāvāja savas jaunās piecu gadu ASV dolāru obligācijas ar sākotnējo cenas līmeni 5,625%.

Kad investori sāka iesniegt savus piedāvājumus obligāciju iegādei, likme kritās līdz 5,375%–5,50%, ziņo "Reuters".

Emisijas organizatores ir bankas "HSBC Holdings PLC", "Deutsche Bank AG" un "JPMorgan Chase and Co".

Finanšu ministra Andra Vilka vadībā Latvijas pārstāvji 7.februārī devās uz tikšanos ar investoriem gan ASV, gan Eiropā.

Intervijā "Wall Street Journal" (WSJ) interneta izdevumam Latvijas premjers Valdis Dombrovskis otrdien sacīja, ka Latvija plāno šogad aizņemties mazāk par iepriekš prognozēto vienu miljardu ASV dolāru.

Pēc valdības vadītāja teiktā, Latvijai šogad vienu reizi ir jāizlaiž obligācijas starptautiskajos kapitāla tirgos, "lai risinātu pašreizējās budžeta deficīta un refinansēšanas vajadzības".

Konkrēts laidiena apmērs nav noteikts, piebilda Dombrovskis. Tomēr uz jautājumu, vai emisijas apmērs būs lielāks vai mazāks par sākotnēji lēsto vienu miljardu ASV dolāru, viņš atbildēja: "Es sagaidu, ka tas būs mazāks."

Iepriekšējā reize, kad Latvija izlaida obligācijas pirmreizējā tirgū, bija 2011.gada jūnijā. Šīm obligācijām reitingu aģentūra "Standard & Poor's" piešķīrusi reitingu BB+ un "Fitch Ratings" – reitingu BBB-.

Toreiz Latvija starptautiskajos tirgos pārdeva 10 gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru vērtībā, tādējādi pirmoreiz kopš 2008.gada sākuma atgriežoties šajos tirgos. Obligāciju fiksētā likme toreiz bija 5,25%, bet ienesīgums – 5,491%, savukārt obligāciju uzcenojums ir 237,5 bāzes punkti virs vidējām "swap" likmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!