Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien pēc ilgām debatēm tomēr pirmajā lasījumā atbalstīja Fiskālās disciplīnas likumu, ar ko saistīti arī Satversmes grozījumi, kurus vēl skata visas Saeimas komisijas.

Par likuma pieņemšanu pirmajā lasījumā nobalsoja 65 deputāti – no koalīcijas, kā arī vairāki Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti. Pret bija 28 "Saskaņas Centra" (SC) deputāti, bet atturējās ZZS deputāti Uldis Augulis un Jānis Klaužs.

Pret likuma pieņemšanu debatēs iestājās vairāki SC deputāti, kuru galvenais arguments bija, ka likums ekonomikas attīstību bremzēšot, nevis veicināšot. Savukārt Boriss Cilevičs (SC) pārmeta valdošajai koalīcijai vēlmi Satversmē nostiprināt tai tuvu ideoloģiju: "Ko jūs gribat panākt ar šo likumu un ar Satversmes grozījumiem? Jūs gribat šo jūsu partijas politiku nostiprināt likumdošanas un pat konstitucionālajā līmenī. Bet piedodiet, manā skatījumā tas ir acīmredzami pretrunā ar demokrātijas idejām. Jūs gribat atņemt tautai iespēju izvērtēt jūsu politiku un izteikt savu viedokli par jūsu īstenoto stratēģiju nākamajās vēlēšanās."

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) skaidro: Fiskālās disciplīnas likums atteiksies uz valsts un pašvaldību budžeta iestādēm, budžeta nefinansētām iestādēm, no valsts budžeta daļēji finansētām atvasinātām publiskām personām. Tas arī nosaka fiskālās politikas principus, kas jāievēro arī citām institūcijām vispārējās valdības sektorā.

Likums paredz katru gadu sagatavot vidēja termiņa budžeta ietvaru trīs gadiem, kurā maksimāli pieļaujamais valsts konsolidētā budžeta izdevumu kopējais apjoms pirmajam un otrajam vidēja termiņa perioda gadam pārmantots no iepriekšējā vidēja termiņa perioda otrā un trešā gada.

Lai nodrošinātu vispārējās valdības fiskālās bilances plānoto līmeni nelielu makroekonomisko svārstību un iespējamo saistību izpildes nepieciešamības gadījumā, likums arī paredz fiskālā nodrošinājuma rezervi 0,5% no IKP apmērā.

Lai nodrošinātu pretciklisku fiskālo politiku, likumā arī tiek noteikta konsolidētā kopbudžeta bilances sākotnējā līmeņa aprēķināšanas formula. Pārejas noteikumi paredz, ka formulu bilances aprēķināšanai sāk piemērot tikai ar 2015.gadu.

FM skaidro, ka ar Satversmes grozījumiem un Fiskālās disciplīnas likumu vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaram piešķirs juridisku statusu, nodrošinot, ka fiskālās disciplīnas principi tiek ievēroti vidējā termiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!