Valdība otrdien atļāva Finanšu ministrijai koriģēt Augstākās tiesas un Satversmes tiesas nākamā gada budžeta pieprasījumu, lai nepalielinātu tiesnešu algas tik būtiski kā bija paredzēts iepriekš.

AT un ST iesniegtajos budžeta pieprasījumos algas tiesnešiem bija paredzētas saskaņā ar ST spriedumu un likumu par tiesu varu, un tās būtu būtiski pieaugušas, taču valdība, veidojot nākamā gada budžetu, nolēma iekļaut tiesnešus vienotajā atalgojumu sistēmā un viņu algas palielināt mazākā apmērā.

Tāpēc FM saņēma atļauju Augstākajai tiesai koriģēt budžeta pieprasījumu par 658 000 latu, bet Satversmes tiesai - par 93 000 latu.

Pēc valdības iepriekšējiem aprēķiniem pēc tiesnešu iekļaušanas vienotajā atalgojuma sistēmā, piemēram, rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis bez kvalifikācijas klases (zemākā līmeņa tiesnesis), kuram šobrīd amatalga ir 808 lati, atbilstoši valdības piedāvājumam nākamgad saņems 1157 latu lielu algu, savukārt atbilstoši pašlaik spēkā esošajam likumam "Par tiesu varu" amatalga 2011.gadā būtu krietni lielāka - 1514 lati, skaidro FM.

Tieslietu ministrija iepriekš skaidroja - ja spēkā paliktu pašreizējā sistēma, tad, piemēram, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam nākamgad būtu jāsaņem 4079 latus mēnesī, bet 2012.gadā – par vairāk nekā 5000 latu. Bet iekļaušana vienotā atalgojuma sistēmā AT priekšsēdētājam nozīmēs 2655 latu lielu algu.

Tiesnešu atalgojuma jautājumu pašleik vērtē Saeimas komisijās.

Tiesneši iepriekš Satversmes tiesā panākuši viņu algu "iesaldēšanas" atcelšanu no nākamā gada. ST atzina par Satversmei atbilstošu Saeimas noteikto tiesnešu algu samazinājumu, taču ar nosacījumu, ka no nākamā gada 1.janvāra spēku zaudēs normas par tiesnešu algu "iesaldēšanu" un algas rēķinās, piemērojot likumā par tiesu varu noteikto koeficientu.

Likums nosaka, ka tiesneša mēneša amatalgu rajona (pilsētas) tiesas tiesnešiem aprēķina, Centrālās statistikas pārvaldes iepriekšējā gada oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajai valstī strādājošo vidējai mēneša bruto darba samaksai, kas noapaļota latos, piemērojot koeficientu 4,5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!