Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja dabasgāzes, tabakas, alkohola un degvielas akcīzes nodokļa paaugstināšanu, kuras mērķis ir iegūt lielākus ieņēmumus valsts budžetā, lai panāktu starptautisko aizdevēju prasīto papildu 50 miljonu latu konsolidāciju.

Ja grozījumus valdības piedāvātajā redakcijā atbalstīs arī Saeima, tie stāsies spēkā 1.jūnijā, bet attiecibā uz dabasgāzes nodokli – 1.jūlijā.

Likumprojekts ir iekļauts šā gada valsts budžeta grozījumu pavadošajā paketē un paredz šogad valsts budžetā 12,2 miljonu latu papildu ieņēmumus no akcīzes nodokļa, 2012. gadā un 2013. gadā – 31,8 miljonu latu papildu ieņēmumus. Kopā ar papildu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem valsts budžets šogad varētu saņemt par 14,5 miljoniem latu vairāk, 2012. gadā – par 37,56 miljoniem latu vairāk, prognozē Finanšu ministrija.

Valdības lēmums paredz no 1.jūlija atcelt akcīzes nodokļa atbrīvojumu no akcīzes dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, vienlaikus samazinot akcīzes likmi no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 kubikmetru. Savukārt dabasgāze, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, tiks aplikta ar akcīzes nodokli tikai no 2014. gada 1. janvāra. Atceļot atvieglojumus, papildu budžetā šī gada sešos mēnešos tiek plānoti ieņēmumi 2,5 miljonu latu apmērā.

Valdība arī atbalstīja ieceri no 1.jūnija palielināt akcīzes nodokli tikai benzīnam, bet dīzeļdegvielai saglabāt esošajā līmenī. Plānots akcīzi benzīnam palielināt no 269 latiem līdz 289 latiem par 1000 litru. FM paredz, ka tas dos budžetam sešos mēnešos papildu ieņēmumus 1,8 miljonu latu apmērā, ja patēriņš mazināsies ne vairāk kā par 0,5 %. Ar šā gada 1. jūliju akcīzes nodoklis benzīnam par 1000 litriem Lietuvā ir 308 lati, bet Igaunijā 300 lati, iepriekš norādīja FM.

Valdība iepriekš atteicās no priekšlikuma paaugstināt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, jo tam varētu būt ļoti liela negatīva ietekme uz tautsaimniecību kopumā. Tā vietā valdība atbalstīja Finanšu ministrijas priekšlikumu paaugstināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam un cigaretēm.

MK atbalstīja akcīzes nodokļa paaugstināšanu stiprajam alkoholam no 890 uz 940 latiem par 1000 litru, kas dos budžetā šī gada otrajā pusgadā papildu ieņēmumus 2 miljonu latu apmērā. Lietuvā akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam ir 907 lati, bet Igaunijā 1004 lati par 1000 litru.

Atbalstīta iecere ar šā gada 1.jūliju palielināt arī akcīzes nodokli cigaretēm no 48 uz 52 latiem par 1000 cigarešu un smēķējamai tabakai no 29 uz 34 latiem par kilogramu. Tādējādi ir plānoti šogad sešos mēnešos papildu ieņēmumi 3,7 miljonu latu apmērā. ES direktīvas paredz, ka līdz 2018. gadam ir jāsasniedz ES minimālais akcīzes līmenis - 68 lati par 1000 cigaretēm, un valdība likumā arī noteica nodokļa paaugstināšanas grafiku, lai noteiktajā termiņā šos "griestus" sasniegtu.

Valdība arī nolēma, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, attiecīgi pakāpeniski paaugstināt arī akcīzes nodokli cigāriem un cigarillām, lai arī turpmāk akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām veidotu pusi (50%) no akcīzes nodokļa minimālā līmeņa cigaretēm.

Jau vēstīts, ka valdība marta sākumā vienojās par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto PVN likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!